Какво се случва, когато прекаляваш с тренировките

2015-06-22 19:02:00
Какво се случва, когато прекаляваш с тренировките
Снимка: freedigitalphotos.net

С идването на лятото, искаш да имаш прекрасно тяло, което да показваш на плажа. Проблемът е, че вече е твърде късно да отслабнеш или да се стегнеш за този сезон. Много хора смятат, че няма нужда да спортуват през есента и зимата, а малко диети и спорт в началото на летния сезон ще им гарантират секси тяло. Това изобщо не е вярно и ако искаш да изглеждаш добре, трябва да се постараеш целогодишно да спортуваш. В желанието си за стопяване на мазнините и изграждане на мускулна маса, тийнейджърите започват да правят изтощителни тренировки, а ефект няма. Защо?

 

Когато си начинаещ/а в спорта, трябва да подходиш внимателно към тренировъчната си програма. Не бива да се пресилваш, защото така ще постигнеш само едно – умора и бърз отказ от спорта. В началото тренировките трябва да са леки. Ако не си голям фен на спортовете и изведнъж се хвърлиш на дълбокото с интензивна тренировка, ще имаш ужасна мускулна треска, която ще те държи дни наред. Затова трябва да започнеш с лека тренировка, която е кратка, няма силно натоварване. Хубаво е да продължиш така известно време – поне няколко седмици, докато свикнеш. В този случай тренираш повече нервната система – тялото свиква да получава натоварване.

 

 

Мускулната треска е един от основните демотиватори за начинаещите в спорта. Когато прекалиш, всичко те боли, чувстваш силна скованост. Това те кара да спреш с тренировките, а мускулната треска не се маха с дни. Когато тренираш леко, мускулната треска изобщо не е силна. Така със следващата тренировка, мускулната треска се разсейва и не усещаш болка.

 

Ако си избрал/а да посещаваш фитнес залата, хубаво да е да знаеш едно нещо – трябва да тренираш цялото си тяло. Някои хора смятат, че ако искат да свалят мазнините около корема, трябва да правят коремни преси или ако искат мускулесто тяло, е достатъчно да тренират ръце. Ако искаш да отслабнеш в дадена област, трябва да я натоварваш с повече упражнения, но да правиш и кардио. Ако искаш мускулесто тяло, тренираш всички групи мускули, за да имаш хармонични извивки.

 

Претренирането води до регрес. Мускулите растат, когато почиват, а не когато тренираш. Ти стресираш тялото си с тренировката, а възстановяването е наистина важно. Ако тренираш усилено, но не спиш и не се храниш добре, не очаквай резултати.

 

Момичетата в много случаи смятат, че е достатъчно да се хранят оскъдно и да тренират много. Но така просто постигат изтощение и умора. Когато правиш кардио упражнения, ще отслабнеш. Просто трябва се храниш балансирано и на често – по няколко пъти на ден.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия