Да поговорим за йогата

2015-06-27 16:02:00
Да поговорим за йогата
Снимка: freedigitalphotos.net

Йогата не е просто спорт, тя е начин на живот. Много хора са запалени по йога и смятат, че тя е идеална за тях. Всъщност, тя може да ти донесе много ползи, ако я практикуваш. Това е спорт, който може да те направи гъвкав, дисциплиниран и духовно извисен. Йога е нещо между учение, спорт и наука.

 

Техниките, които йога използва, са физически и дихателни упражнения, медитация и релаксация, които като се прилагат ежедневно, презареждат тялото и ума, запазваме баланса си, преминаваме през всякакви ситуации и се учим как да се грижим за ума и тялото си.

 


 

Знанието за йога води началото си от древни текстове, които датират от поне 5000 години. Древните индийски мъдреци търсели тайната на същността на живота, разкриват тайните на здравословното и хармонично съществуване. Йогата днес се приема като древно учение и начин на живот. Сега ще се концентрираме върху видовете йога и физическите упражнения.

 

Хатха йога. Това е йога, подходяща за начинаещи, които искат да навлязат в практиката. Тренировките са по-бавни и не натоварват силно ставите, фокусирана е върху дишането и разтягането.

 

Лиенгар йога. Тази йога също е подходяща за начинаещи. Движенията също са плавни, бавни, но фокусът е изместен от дишането и е поставен на баланса и задържането на позите.

 

Бикрам йога. Тя е популярна в последните години и се практикува в много топли стаи, с температура около 40 градуса, за да се отпуснат мускулите. Така се улеснява разтягането и изхвърлянето на токсините от тялото. Тази йога не е подходяща за хора, които имат сърдечно-съдови проблеми, заради високата температура в помещението.

 

Аштанга йога. Тя е позната и като пауър йога и е наистина натоварваща. Движенията не са бавни и плавни, а натоварващи. Този курс изгражда сила и издръжливост.

 

Йогата влияе положително на тялото, защото подобрява стойката, баланса, гъвкавостта, както и имунната система. Астматиците също могат да получат ползи от практикуването на йога, защото упражненията много добре тренират дишането.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия