Време за прием на витамини и протеини от трениращи

2015-06-18 17:07:00
Време за прием на витамини и протеини от трениращи
Снимка: freedigitalphotos.net

Нутриенти и микро елементи. Всеки хвърлящ тонове пот във фитнес залата или на спортната площадка чака тялото му да се отблагодари с по-големи и силни мускули. Всички трениращи знаят колко фундаментално е значението на протеина и на витамините за възстановителния процес. Има ли обаче препоръчително време за техния прием? Сутрин или вечер е по удачно да бъдат консумирани и усвоявани? Преди или след тренировка? На гладно или с останалата храна? На тези въпроси ще спрем вниманието си в следващите редове за да спомогнем за успехите ви в спорта.

 

 

Приемът на протеин. Белтъчините са известни с бавното си усвояване от човешкия организъм и успешното създаване на усещане за ситост. Те са неизменна част от всеки хранителен режим, без значение дали става дума за изчистване от подкожните мазнини или за натрупване на мускулна маса. Разбира се, предното е с уговорката, че става дума за нерафинирани или непреработени протеини. Това са всички природни източници на протеин като: риба, месо, яйца и млечни продукти. Протеиновите пудри са рафинирани, студено филтрирани и хидролизирани продукти, които са проектирани от създателите си за бързо усвояване и няма да се спираме на тях. Приемът на протеин е най-удачен преди въглехидратите.

 

Изяждайте пилешкото си преди ориза. Въглехидратите имат по-малко време за разпад в организма, а белтъчините – по-голямо. Ако изядете въглехидратите от порцията си преди белтъчините, при последните ще стартират гниещи процеси и известна част от протеина няма да бъде годен за вливане в кръвообращението. Заради гниещите процеси се образуват и излишни газове, с особено неприятна миризма, особено ако разчитате на яйца, като източник на белтъчини.

 

Приемът на витамини. Витамините са важен регулатор във всички процеси на организма, но ние ще се спрем по-обстойно на възстановителните такива. Ако има витамин, без който можете спокойно да забравите за мускулния растеж, то това е витамин С. Това е кралят на рехабилитационните процеси в човешкото тяло. Набавяйте си го свободно с цитрусови плодове, шипки, ябълки. Другите витамини и микро елементи също са важни, но „С” има смазващо превъзходство пред тях.

 

Няма да ви обясняваме колко полезни са плодовете. Само запомнете, че най-добре е да ги консумирате първи, преди протеина и въглехидратите. Причината е сходна, като при тази с протеините – ако се нахраните и за десерт изядете една ябълка, то усвоените витамини ще бъдат много по-малко.

 

Заключение. Ако в менюто си за закуска имате 3 яйца, овесена каша и една ябълка, опитайте се да ги изядете в следния ред: плод, белтък, въглехидрат.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия