Какви аминокиселини да приемаш

2015-05-16 16:54:00
Какви аминокиселини да приемаш
Снимка: freedigitalphotos.net

Какво представляват аминокиселините? Този въпрос май е доста пренебрегван от трениращите из фитнес-залите и спортните площадки за стрийт фитнес. Всички коментират протеините и тяхното фундаментално значение, а аминокиселините остават встрани от тези дискусии. Накратко, аминокиселините са градивните елементи на протеините. Когато изпише следтренировъчния си шейк или хапнеш пилешкото си филе на скара, тези хранителни вещества следва да бъдат разградени от стомаха на аминокиселини.

 

Аминокиселините са два типа. Първият тип са заменимите или тези, които тялото ни само може да си произведе. Вторият и по-важен тип са незаменимите или наричани още есенциални. Тези няма как сами да си произведем и затова консумацията на богати на протеини храни е задължителна, ако искаш да изградиш мускулесто тяло.

 

 

С какво са толкова значими есенциалните аминокиселини? Нека първо ги назовем. Това са аминокиселините с разклонена верига или известни още като BCAA. Тези аминокиселини стимулират синтеза на протеини, стимулират обмяната и спомагат за изчистване на  мазнините, повишават издръжливостта ви при тежки тренировки, намаляват умората по време на натоварвания и интензивни тренировки, зареждат ви с енергия, засилват имунитета и са основен играч в арсенала на след тренировъчните добавки.

 

Първите и най-важни причини са пряко свързани с периферната умора, а последните - с централната умора. Периферната умора е мускулната умора, а централната е свързана с централната нервна система. В допълнение на изброените  причини, също от основно значение е повишаването на плазмена концентрация на амоняк или активния амоняк в кръвта. Това настъпва при продължителна и тежка тренировка. Повишената концентрация на амоняк,може да бъде силно токсична и е свързана, както с централната така и с периферната умора.

 

Умората може да се дефинира като неспособност да се поддържа очакваната мускулна сила, при продължителна тренировка и това води до намаляване на ефективността. Мускулната маса се влияе пряко от механизми които се наричат периферни а тези, които засягат мозъка са обозначени като централни.

 

За разлика от черния дроб, където се окисляват 20 от аминокиселините, които присъстват в мускулната тъкан на организма, в скелетната мускулатура, може да се окислят само 3: аспартат, аспарагин и глутамат. В мускулната тъкан, аминокиселините с разклонена верига участват в синтеза на протеин и действат, като трамплин в синтеза на други аминокиселини.В допълнение Аминокиселините BCAA са основен източник на енергия по време на физически натоварвания. От трите аминокиселини BCAAs, левцин е в основата за стимулирането на синтеза на протеин, който се предизвиква от приемане на храна.

 

Не на последно място, аминокиселините BCAA оказват въздействие върху метаболизма на гликогенa при продължителни тренировки и натоварване, защото тези аминокиселини запазват чернодробния и мускулен гликоген. Това води до повишаване на wашата сила и издръжливост.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия