10 фитнес храни за заети тийнейджъри

2015-04-07 20:08:00
10 фитнес храни за заети тийнейджъри
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки може да сподели как е преживял случаи, в които няма време да приготви качествена храна след тренировка и се е поддал на изкушението от дюнери, бургери или веригите предлагащи пържено пиле. Постоянството в правилното фитнес-хранене е също толкова важно колкото и постоянството в тренировките. Ето защо е хубаво да си подготвен със здравословни храни, в моменти когато не разполагаш с много свободно време или си се прибрал гладен и нямаш време за продължително готвене на деликатеси.

 

Предлагаме ти списък с 10 хранителни източника, които никога не бива да липсват в хладилника ти. Почти всички от тях са с много дълъг срок на годност, така че нямаш оправдание за това, че могат да се развалят.

 

1. Риба в консерва. Фантастичен източник на протеин и омега 3 мастни киселини. Свежата риба е чудесен способ да си набавиш необходимите белтъчини и микро елементи, но какво да правиш, когато нямаш време да готвиш тези морски дарове или няма рибена скара наблизо? Рибата в консерва е прекрасно решение – трайна, полезна и пълна с необходимите ти макронутриенти и малко калории.

 

2. Овесени ядки. Колкото и да ядеш от тях, никога не можеш да им се наситиш. Пък и колкото по-малко рафинирани и преработени са едни храни, толкова по-полезни са. Ето защо овесените ядки никога няма да бъдат демоде. Адекватен източник на бавни въглехидрати, които ще ускорят метаболизма ти по естествен начин и в същото време няма как да прекалиш с калориите, колкото и да изядеш. Пакетирани веднъж, ядките са годни над година.

 

3. Фъстъчено масло. Много полезни мазнини в малко бурканче. Нека изясним, че става дума за 100% натуралното фъстъчено масло, а не заместителите му, така че чети етикетите внимателно. Фъстъченото масло е прекрасно съчетание на растителни протеини, здравословни мазнини и полезни калории.

 

 

4. Киноа. Зърнената култура, която има изключително високи нива на протеин. Удачна алтернатива на всички зърнени култури, ако въобще някога можеш да се наситиш на някоя от тях.

 

5. Леща. Бобът е добре известен растителен протеин, но лещата също не му отстъпва по никакъв начин. Винаги дръж в кухненския си шкаф поне един пакет леща.

 

6. Кафяв ориз. За него е изписано толкова много, че вероятно вече знаеш повече отколкото всеки автор на статия за този хранителен продукт. Още една причина да не го пренебрегваш в кухненския си шкаф.

 

7. Протеинова пудра. Трайна и светкавична за приготвяне, употреба и усвояване от организма.

 

8. Изсушени плодове. Практически вечни, щом вече са изсушени и пакетирани. И една малка тайна – колкото по-ярки са цветовете им, толкова по-богати са на микро елементи. Червена боровинка, стафиди или каквото си харесаш – складирай вкъщи.

 

9. Замразени зеленчуци. Предпочиташ пресни – чудесно. Замразените нямат по-ниска хранителна стойност, стига да не са ГМО.

 

10. Замразено месо. Прав си – замразеното месо в камерата на хладилника или във фризера ти не може да бъде толкова трайно колкото останалите храни, но нямаш оправдание да се оставиш без месо вкъщи, ако искаш да градиш фитнес-тяло.

Всеки може да сподели как е преживял случаи, в които няма време да приготви качествена храна след тренировка и се е поддал на изкушението от дюнери, бургери или веригите предлагащи пържено пиле. Постоянството в правилното фитнес-хранене е също толкова важно колкото и постоянството в тренировките. Ето защо е хубаво да си подготвен със здравословни храни, в моменти когато не разполагаш с много свободно време или си се прибрал гладен и нямаш време за продължително готвене на деликатеси. Предлагаме ти списък с 10 хранителни източника, които никога не бива да липсват в хладилника ти. Почти всички от тях са с много дълъг срок на годност, така че нямаш оправдание за това, че могат да се развалят.

1.       Риба в консерва. Фантастичен източник на протеин и омега 3 мастни киселини. Свежата риба е чудесен способ да си набавиш необходимите белтъчини и микро елементи, но какво да правиш, когато нямаш време да готвиш тези морски дарове или няма рибена скара наблизо? Рибата в консерва е прекрасно решение – трайна, полезна и пълна с необходимите ти макронутриенти и малко калории.

2.       Овесени ядки. Колкото и да ядеш от тях, никога не можеш да им се наситиш. Пък и колкото по-малко рафинирани и преработени са едни храни, толкова по-полезни са. Ето защо овесените ядки никога няма да бъдат демоде. Адекватен източник на бавни въглехидрати, които ще ускорят метаболизма ти по естествен начин и в същото време няма как да прекалиш с калориите, колкото и да изядеш. Пакетирани веднъж, ядките са годни над година.

3.       Фъстъчено масло. Много полезни мазнини в малко бурканче. Нека изясним, че става дума за 100% натуралното фъстъчено масло, а не заместителите му, така че чети етикетите внимателно. Фъстъченото масло е прекрасно съчетание на растителни протеини, здравословни мазнини и полезни калории.

4.       Киноа. Зърнената култура, която има изключително високи нива на протеин. Удачна алтернатива на всички зърнени култури, ако въобще някога можеш да се наситиш на някоя от тях.

5.       Леща. Бобът е добре известен растителен протеин, но лещата също не му отстъпва по никакъв начин. Винаги дръж в кухненския си шкаф поне един пакет леща.

6.       Кафяв ориз. За него е изписано толкова много, че вероятно вече знаеш повече отколкото всеки автор на статия за този хранителен продукт. Още една причина да не го пренебрегваш в кухненския си шкаф.

7.       Протеинова пудра. Трайна и светкавична за приготвяне, употреба и усвояване от организма.

8.       Изсушени плодове. Практически вечни, щом вече са изсушени и пакетирани. И една малка тайна – колкото по-ярки са цветовете им, толкова по-богати са на микро елементи. Червена боровинка, стафиди или каквото си харесаш – складирай вкъщи.

9.       Замразени зеленчуци. Предпочиташ пресни – чудесно. Замразените нямат по-ниска хранителна стойност, стига да не са ГМО.

10.   Замразено месо. Прав си – замразеното месо в камерата на хладилника или във фризера ти не може да бъде толкова трайно колкото останалите храни, но нямаш оправдание да се оставиш без месо вкъщи, ако искаш да градиш фитнес-тяло.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия