Храните, които фитнес инструкторите избягват, за да изглежда добре

2015-01-22 12:46:00
Храните, които фитнес инструкторите избягват, за да изглежда добре
Снимка: thinkstockphotos.com

От известно време ходиш във фитнес залата, правиш упражненията си и прекарваш доста време там, но така и не виждаш желания резултат. Най-вероятно грешиш някъде. Ако наистина си стриктен и редовен, сигурно грешката ти се крие в хранителния ти режим. Виж кои са храните и напитките, които известните фитнес инструктори не консумират, за да имат телата, с които се гордеят:

 

Алкохол – ако искаш да си младолик, тогава не употребявай алкохол и спиртни напитки. На повечето хора това им е трудно, но ако наистина искаш тялото ти да функционира правилно и да изглеждаш добре, забрави за тези напитки. Ако искаш да се отървеш от излишните килограми, трябва да изключиш алкохола от менюто си. Повечето напитки и коктейли са изключително калорични, като в същото време това са празни калории, които не ти дават енергия и не те тонизират. През лятото може да си позволяваш по няколко бирички месечно, но не прекалявай с бройката.

 

 

Грозде и банани – тези плодове са доста вкусни, но определено има по-здравословни, на които трябва да им се обърне внимание. Не, че ако ги консумираш, ще живееш по-малко, няма, но може да не ти се отрази добре на тялото и килограмите. Затова по-добре заложи на плодове, които ще направят кожата ти мека и ще се отразят благоприятно на здравословното ти състояние. Повечето ценни вещества в един плод са в неговата кора, а бананите се ядат без нея, така че реално ти не приемаш нищо кой знае какво полезно за организма. А що се отнася до гроздето, то има захар, наречена декстроза, която е най-високата гликемична захар, която може да приемеш.

 

Преработени храни и рафинирани въглехидрати – има хора, които избягват храни, които съдържат непознати за тях съставки. Те искат да знаят какво ядат, а не просто да задоволяват апетита и глада си. Не бива да се забравя, че повечето храни съдържат в себе си захар, дори да не са сладки. А тази захар, след като бъде преработена от организма, се превръща в мазнини. Препоръчително е да се избягват преработените храни, защото те повишават риска от развитие на редица заболявания.

 

Газирани напитки, дори диетични – всеки, който иска да се отърве от излишните килограми и да води здравословен начин на живот, трябва да забрави за газираните напитки, дори за тези, които не съдържат в себе си захар. Редовната консумация на газирани напитки води до появата на кариеси, загуба на костна маса и хипертония, както и до повишаване на теглото и увеличаване на риска от инсулт.

 

Пържени храни – пържените и мазните храни определено трябва да останат в миналото. Те са изключително вредни за здравето и разрушителни за тялото. Повечето хора ги консумират, защото са евтини и вкусни, но ако искаш да имаш привлекателно тяло, трябва да забравиш за тях.

 

Рафинирана захар – човешкият организъм има нужда от прясна храна, която да му доставя нужната енергия, за да функционира правилно. Сладките неща ни дават енергия, но за кратко, след това ни карат да се чувстваме още по-уморени и отпаднали, а захарта се складира в тялото ни под формата на мазнини.

 

Според някои фитнес инструктори по-важно е колко ядеш, а не какво ядеш. Разбира се, това не означава да прекаляваш с консумацията на сладки изкушения или пържени храни, но може да разделиш менюто си 80:20, тоест 80% здравословна храна и 20% изкушения. Ако спазваш тези пропорции ще си в настроение, защото хапваш любимите си храни и в същото време ще успееш да постигнеш и задържиш така желаното тегло и тяло.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия