Как да спортуваш правилно?

2015-03-13 16:59:00
Как да спортуваш правилно?
Снимка: Dreamstime

Редовната физическа активност ще подобри външния ти вид и ще повиши имунитета ти. След като вече си взел/а решение да спортуваш редовно, трябва да го правиш правилно, за да постигнеш така желания ефект.

 

Ако предпочиташ да тренираш на гладно, прави го рано сутрин, когато организмът ти все още има запас от вечерята. Тренировката не бива да бъде прекалено дълга, защото рискуваш тялото ти да изхаби складираната от предния ден енергия и да започне да използва мускулите като енергиен ресурс. Също така може да се претовариш и да се стигне до дехидратация и световъртеж.

 

 

Много е важно да не преядеш преди тренировка, защото при интензивна тренировка кръвоснабдяването към стомаха се намалява и отива към мускулите, което пречи на правилното храносмилане. Ако тренировката ще е по-лека, може да си позволиш да хапнеш нещо леко. Най-добре е да се спреш на храна, богата на въглехидрати, защото те са лесносмилаеми и поддържат нивото на кръвната захар. Преди тренировка може да си позволиш 1 банан, зърнено десертче или пълнозърнеста филия хляб с мед.

 

За да избегнеш травма по време на тренировка, трябва да разгрееш много добре. Стречингът е изключително важен при активно спортуващите хора. Колкото и да бързаш, колкото и малко време да имаш, никога не започвай да тренираш, без да си направил/а хубава разгрявка.

 

Правилното дишане също е от значение. Не задържай въздуха в дробовете. Много е важно дишането да се извършва в 3 части – вдишване, издишване и пауза. Следи темпа си на дишане по време на физическо усилие и виж къде правиш засечки. С течение на времето ще се научиш да дишаш правилно и по този начин ще улесниш мускулното отпускане.

 

За да бъде тренировката ефективна за теб, тя не трябва да е нито прекалено лека, нито прекалено тежка. Оцени правилно възможностите си и не прави неща, които не можеш.

 

Тялото ти ти показва повече неща, отколкото си мислиш. Сравни усещанията преди, след и по време на всяко упражнение. Бъди стриктен/стриктна и не претупвай упражненията, за да има ефект от тренировката.

 

Няма как да има резултати, ако не спортуваш редовно. Трябва да тренираш минимум 3 пъти седмично и да отделяш достатъчно време. Това не означава да седиш часове наред във фитнес залата, а да имаш достатъчно време, за да изпълниш всички упражнения спокойно и правилно.

 

Когато времето се оправи е по-добре да спортуваш на открито, отколкото във фитнес залата. Разбира се, няма как напълно да замениш фитнеса, защото в парка/на стадиона няма уредите, които ползваш и са ти нужни. Но може 1-2 пъти седмично да ходиш да тичаш, вместо да се затваряш във фитнес залата.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия