Кои са най-ефективните упражнения във фитнеса

2015-02-09 19:30:00
Кои са най-ефективните упражнения във фитнеса
Снимка: freedigitalphotos.net

Ходиш ли на фитнес? Спортуваш ли? Почти всеки млад човек е активен и обича да се движи. На всеки се е случвало да усеща, че има много енергия, която трябва да изразходи. Разбира се, спортът е идеалното средство за това. Също така носи много други ползи: здраве, красива фигура, тонизирано тяло и позитивна енергия. Има много упражнения, които можеш да правиш вкъщи или във фитнеса. Всичко зависи от нивото, което си достигнал/а. И все пак е хубаво да внасяш разнообразие и да правиш различни упражнения. Сега ще ти представим някои от най-ефективните упражнения.

 

Ходене. Можеш да ходиш по всяко време и навсякъде, можеш да използваш пътечка или просто да се разхождаш по улицата. Всичко, от което се нуждаеш е чифт удобни обувки. Ако си начинаещ, пробвай да ходиш около 10 минути, когато си на фитнес. Всеки път, когато си в залата, добавяй по няколко минути, докато достигнеш поне 30. Тогава можеш да забързваш темпото и да добавяш трудности като увеличаваш наклона.

 

Интервално кардио. Интервалното кардио не е подходящо за най-начинаещите в спорта. Но ако вече посещаваш залата поне месец, може да започнеш да го практикуваш. Интервалното кардио гори много повече калории и ще ти е полезно, ако искаш да отслабнеш. То прави тренировката интензивна и напрегната. Как се прави? Просто трябва да редуваш ходене и тичане. В зависимост от това колко си напреднал, трябва да си избереш интервал. Например редуваш 5 минути ходене и 5 минути тичане.

 

Клекове. Те са едно от най-популярните упражнения и сред двата пола. Повечето мъже не пропускат клековете с тежести, но дамите пренебрегват това упражнение. То наистина е едно от най-ефикасните, защото стяга бедрата и дупето. Ако искаш да изваеш красиво тяло, не бива да подценяваш клековете. При мъжете тежестта е наложителна, но момичетата могат в началото да клякат без допълнителни тежести, за да има ефект. Важно е да ги правиш правилно, за да има ефект. Трябва да си с изправени рамене, да дишаш дълбоко и да клякаш до степен все едно сядаш на стол.

 

Лицеви опори. Няма спор, лицевите опори са едни от най-полезните упражнения. Те са идеални и за двата пола. Всички знаят как се правят лицеви опори, но допускат грешки при дишането. Лицевите опори ще са ти трудни, ако нямаш опит, но с неправилно дишане, ще са невъзможни. Важно е да си изправен. За дамите е предвиден и по-лесен вариант. Вместо да се облягаш на длани и пръстите на краката, можеш да застанеш на колене. Отново ще има натоварване, но няма да е толкова трудно за теб.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия