Генетична даденост или плод на тежък труд е мускулната маса

2015-02-06 19:03:00
Генетична даденост или плод на тежък труд е мускулната маса
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки говори за мускулната симетрия, релефа и плътността на мускулите си. Основният двигател обаче за тренировките и мотивът за прекараното време в залата си остава мускулната маса. Тя е като основите без която никоя къща не може. Ако нямаш какво да направиш релефно и да шлифоваш, сякаш всичко се обезсмисля. Сега ще се спрем на белезите, по които можете да прецените имате ли заложби да станете огромни, ако полагате усилия във фитнеса или с други думи, колко благосклонна към вас е генетиката ви.

 

Как да разберете, че имате потенциал за мега маса? Културистите се делят на две основни групи и вие със сигурност много скоро ще можете да се причислите към една от двете. Малцина са тези с невероятна генетика, а прекалено много сме тези със средни заложби.

 

 

Грег Ковач, Винс Тейлър, Майк Матарацо, Джей Кътлър и Шон Рей – всеки един от тях е демонстрирал фантастична форма много преди да се е захванал сериозно с тежестите. Грег е известен като най-тежкият културист в историята на бодибилдинга. Преди да започне тренировки е тежал цели 108кг. С тегло от едва 72кг. Винс имал 43-сантиметрови бицепси, преди да се е докоснал до първите си гири. Майк, Джей и Шон изглеждали по начина по който изглаждат след като спечелили първите си състезания, едва след само 3 години тренировки.

 

Вторият основен фактор е структурата на скелета. Всички ние знаем, че има три основни типа тяло – ектоморф, мезоморф и ендоморф. Ектоморфите са високи и слаби, обикновено с тесни лопатки и ханш, дълги крайници и бърз метаболизъм. Това не е най-добрата структура за трупане на значителна мускулна маса.

 

Мезоморфите притежават идеалния тип тяло – широки рамене, тесен ханш и средно дълги крайници. Те са атлетични и лесно трупат мускули, но рядко мазнини. Почти всеки професионален културист е близо до една чиста форма на мезоморф.

 

Ендоморфите са набити, с широк ханш, едър кокал и къси крайници. Те могат да добавят значително количество мускули, но често изглеждат дебели до своите мезоморфни приятели. Топ щангистите и силовите спортисти често са ендоморфи, тъй като тяхната структура е идеална за преодоляването на огромни тежести.

 

Един от индикаторите, показващ потенциала ви да трупате маса е колко бързо и лесно качвате мускули след началото на тренировките. Ако имате генетична предразположеност да трупате, всяка тежка тренировка ще ви подейства, дори да не е съпроводена от стриктно изпълнение на упражненията или правилна хранителна програма. От друга страна, ако тренирате стриктно, храните се правилно, взимате хранителни добавки и въпреки това растете със скоростта на охлюв, трябва да се примирите, че чудовищните мускули не са за вас.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия