Холестеролът и тренировките с тежести

2015-01-13 18:30:00
Холестеролът и тренировките с тежести
Снимка: freedigitalphotos.net

Може ли прекалено малкото холестерол да е пречка пред мускулния растеж? Много е вероятно. Въпреки това от години учените предупреждават за рисковете, свързани с него – че залепва за стените на кръвоносните съдове, ограничавайки кръвния поток, което може да доведе до инфаркт. Така хората вярват, че като намалят мазнините и холестерола, ще избегнат ужасни последици, с които се свързва увеличеното му количество в организма.

 

В холестерола ли е проблемът? Изглежда, че не е така. Дори и напълно да го премахнем от храненето си, тялото пак ще продължи да го произвежда само. И колкото по-малко приемаме, толкова повече ще произвежда. Така че приемът му с храната има малък ефект върху общото му ниво.

 

Средно дневно приемаме около 500-1000мг холестерол. Тялото ни отделно синтезира 2-3 пъти повече. Усвояването му в стомаха обаче варира от човек до човек, като може да бъде от 25-75 процента. Средно 55 процента. Холестеролът е съставна част от структурата на мембраните на всички клетки и приятелят на всички мъже – тестостерона.

 

 

Едно недоразумение, което представя холестерола като зло е, че всички храни с много мазнини съдържат и много холестерол. Олиото например е 100% мазнина, но съдържа нула холестерол. Мазнините от олиото са необходими за да може тялото да гори по-ефикасно подкожната мазнина.

 

Холестеролът се дели на два типа – „добър” и „лош”. Лошият пренася 75 процента мазнини, а добрият – 50 процента протеин и само 20 процента мазнини. По стените на артериите се отлага само лошият холестерол. Тайната на успеха е да намалите „лошия” и да увеличите „добрия”, който участва в изграждането на мускулите. Шансовете за това са много, някои от които са да спрете да пушите, или като продължавате да спортувате.

 

Каква е ползата от холестерола? Щом като холестеролът не е чак толкова лош и има начини да държите нивата на „лошия” холестерол под контрол има ли полза от приема на повече? Да и то много. Както стана дума, холестеролът е жизнено важен за всяка клетка в тялото. Без него ще умрем. На практика малкото холестерол означава и малко тестостерон, което пък значи малък мускулен растеж – и обратно.

 

Ако чрез правилно хранене и тренировки държите подкожната мазнина ниска, балансът между добрия и лошия холестерол  сам ще се погрижи за себе си – поне доколкото генетиката ви му позволи. Изследванията сочещи високите нива на холестерола като причина за сърдечни заболявания пропускат несъответствието между добрия и лош холестерол, но и теглото на доброволците. Многото подкожна мазнина, а не това кой колко мазнини и холестерол яде е причината.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия