Нещата, които ще те накарат да спортуваш редовно

2015-01-23 12:55:00
Нещата, които ще те накарат да спортуваш редовно
Снимка: thinkstockphotos.com

Въпреки че в парковете, по стадионите и във фитнес залите има доста хора, които спортуват, повечето хич не обичат да го правят. Тези, които предпочитат да мързелуват, си намират най-различни оправдания, за да пропуснат тренировка – дълъг и натоварен ден, болки в мускулите, настинка, важна среща и т.н. Истината е, че не са достатъчно мотивирани да спортуват редовно и идеята да си лежат на дивана и да похапват им се струва по-добра от тази да тичат в парка и да се потят.

 

Ако и на теб ти липсва достатъчна мотивация, за да облечеш спортния екип и да отидеш на тренировка, виж няколко причини, които може и да успеят да те вдъхновят:

 

Ще бъдеш по-здрав – редовната физическа активност ще направи тялото ти по-красиво и издръжливо и ще укрепне имунната ти система. Когато спортуваш редовно, ти поддържаш здравословно тегло, намаляваш лошия холестерол и кръвното налягане и повишават количеството на добрия холестерол. Също така спортът укрепва костите и мускулите, намалява риска от развитие на рак, помага срещу депресия и подобрява сексуалния живот.

 

 

Ще изпитваш удоволствие - в началото може да не ти е много приятно да спортуваш редовно, но с времето ще влезеш в ритъм и ще свикнеш. А след още известно време, дори ще започнеш да изпитваш удоволствие от тренировките. Може да спортуваш различни неща, за да не ти омръзват, а може да се отдадеш напълно на 1-2 и да се развиваш.

 

Ще постигаш напредък – повечето хора се мотивират допълнително, когато сами се убедят, че има напредък в това, което правят. Затова следи резултатите си. Ако преди месец ти тичал 10 минути на пътеката, а сега тичаш над 20, то определено при теб се наблюдава напредък и си станал по-издръжлив. Хубаво е с течение на времето да вдигаш нормативите, за да има наистина развитие.

 

Ще имаш цели – хубаво е да си поставиш някакви достижими цели в началото, към които да се стремиш. Помисли колко килограма искаш да свалиш или да качиш, колко мускули искаш да натрупаш и колко издръжлив да станеш. Когато достигнеш целите си, определено ще изпиташ удоволствие от труда, който си хвърлил.

 

Ще си вярваш повече – когато си сериозен с тренировките, ти ще докажеш сам на себе си, че може да постигаш целите си и че не се отказват от нещата, с които си се захванал. Не бива да обръщаш внимание на хората около теб, които пращят от мускули, защото това им е отнело години. Ти може да изглеждаш по същия начин, ако искаш, просто трябва да си сериозен и да тренираш усърдно.

 

Ще станеш по-организиран – хората, които спортуват редовно, знаят, че трябва да бъдат организирани, за да успеят да намерят няколко часа дневно за тренировка. Ако дните ти са дълги и изпълнени с напрежение, започни да ставаш по-рано сутрин и да тренираш преди работа/училище.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия