Хранителни добавки, които да приемаш преди тренировка

2015-01-21 20:22:00
Хранителни добавки, които да приемаш преди тренировка
Снимка: freedigitalphotos.net

В последните няколко години лозунгът на пазара на хранителните добавки “Pre is everything”, или „подготовката преди тренировка е всички”, стана изключително популярен. Логично звучи, че когато тялото е подготвено по-добре с хранителни вещества преди тренировка, то тя би била по-силна и пълноценна. Сега ще се фокусираме на най-известните хранителни добавки, адекватни за прием преди тренировка.

 

Креатин Монохидрат. Креатинът е аминокиселина, която се синтезира от организма ни, постъпва от храната, като най-богати източници са месото и рибата – херинга, сьомга, риба тон и др. Удобната му употреба под формата на хранителна добавка се обуслява от това, че 4-5 грама креатин се набавят с 1кг месо или риба. Малко хора могат да изяждат такива количества всеки ден. Креатинът е една от основните хранителни добавки в културизма и силовите спортове. Основната му функция е увеличаване на енергията. Също така той способства и за протеиновия синтез, което води до покачване на мускулната маса.

 

 

Л-Аргинин. Аргининът ускорява метаболизма и стимулира изгарянето на мазнините. Увеличава синтеза на протеин в мускулните клетки, предотвратява появата на вредните свободни радикали и амоняк в кръвта, повишава производството на хормона на растежа и инсулин. Накратко – мощен анаболен (мускулоизграждащ) и антикатаболен (мускулосъхраняващ) ускорител.

 

Л-глутамин. Глутаминът е аминокиселината, която се съдържа в най-много в човешкото тяло. При редовна употреба увеличава синтеза на протеин, предпазва от приток на азот в кръвоносната система, загуба на мускулна тъкан, повишава нивото на хормона на растежа, определя клетъчния обем. Глутаминът е необходим за правилното функциониране на имунната система, а след тежка тренировка нивата му в тялото падат с около 30-50%.

 

Таурин. Тауринът е аминокиселина, която не се включва в протеиновия синтез, но участва в множество физиологични процеси в тялото. Сред тях са контролът на мускулните контракции, балансът на течности в тялото, структурата на клетъчните мембрани, както и антиоксидантните функции. Действа стимулиращо и ободряващо.

 

Кофеин. Кофеинът е най-популярния стимулатор на централната нервна система в света. Той е силен стимулатор на метаболизма. Кофеинът подпомага изгарянето на мазнини и набавянето на допълнителна енергия. Това означава, че приет преди тренировка, той може да работи отлично за изчистване от подкожните мазнини. Умерените дози кофеин са по-ефикасни, отколкото големите. Трявба да знаем и, че кофеинът подобрява храносмилането и засилва изхвърлянето на задържаната в организма вода, което способства за по-ниски нива на излишни течности в тялото. Приемът на прекалено високи дози има обратен ефект, влошава координацията и работоспособността.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия