Какво трябва да знаем за протеиновите барове?

2014-12-23 13:04:00
Какво трябва да знаем за протеиновите барове?
Снимка: freedigitalphotos.net

Белтъчините са градивният елемент за мускулите. Това го знае всеки трениращ. Няма да изреждаме колко значими са, а ще се спрем на това как можем да си ги набавим, ако ходим на училище или на лекции в университета и можем да си позволим само 2-3 хранения дневно. Протеиновите вафли са възможен вариант. Какво трябва да знаете за тях ще разнищим по-долу.

 

Как да си набавим достатъчно протеин, ако можем да се храним само 2-3 пъти дневно? Освен, че трябва да си набавяме солидно количество протеин, важно е този протеин да бъде усвоен. Учените отдавна са установили, че на един прием, не може да се усвои голямо количество (над 50-60г) и поради  тази причина, най-добре е приемът да се раздели на 5-6 порции, особено при нормално спортуващи. За да постигнем това на практика, трябва да си носим храна в кутии, да губим ценно време и много средства по ресторанти или да се прибираме до вкъщи през няколко часа. Разбира се, това не е невъзможно, но надали много хора (освен професионалните спортисти) могат да отделят толкова време и енергия. Като едно възможно решение  на този проблем се появяват протеиновите барове. Освен, че са удобни за пренасяне и бързи за консумация, те са балансирана закуска с висока биологична стойност, особено ако съдържанието им е качествено. 

 

Как са създадени протеиновите барове? Протеиновите барове са създадени първоначално от NASA, като храна за космонавти. Много бързо стават популярни в средите на професионалните спортисти, а днес са вече и леснодостъпни за всички активни хора, интересуващи се от здравословно хранене и спорт. Ако са подбрани правилно, те са добър източник на хранителни вещества и могат перфектно да допълнят дневното ни меню.

 

Kакво да гледаме на етикета Много барове са промотирани като протеинови, но всъщност те не са нищо повече от обикновени сладкиши. Следете внимателно написаното на етикета винаги, преди да си купите протеинов бар.

 

Ето и няколко съвета. За да бъде протеинов един бар, е добре да съдържа поне 30% протеин. С цел да постигнат по-ниска цена, много производители използват соев или растителен протеин. Това е „непълен“ протеин - няма всички незаменими аминокиселини и не се усвоява оптимално от човек. Ако не е съчетан с други протеини, ефективността му е много ниска. Това е най-евтиният протеин и ви съветваме да го консумирате, само ако сте вегетарианци, имате непоносимост към млякото или го комбинирате с други качествени протеинови източници. Ако не сте, съветваме ви да се насочите към протеини с много по-висока биологична стойност, каквито са сурватъчният и казеиновият.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия