Млечните протеини и тестостеронът

2014-09-23 17:00:00
Млечните протеини и тестостеронът
Снимка: freedigitalphotos.net

Защо кравето мляко и млечните продукти за мъже понижават  тестостерона? Какви са тенденциите при мъжете през последните години. Как влияят млечните продукти върху тестостерона? Това са въпроси, които на дали си задавате но са от особено значение за всички, сериозно занимаващи се с тренировки и спорт. Знаем колко полезни са млечните продукти и как те са важен източник на казеин или още – бавно усвояем протеин, но има ли причина да сме предпазливи и внимателни при прекомерна консумация на подобни продукти?

 

Тестостеронът е отговорен за това момчетата да развиват по-дълбок глас, да увеличават мускулната си маса и да увеличават окосмяването по тялото си по време на пубертета. Тестостеронът прави много повече от това. Оптималните нива на тестостерон помагат при борбата с депресия, намаляват мазнините в тялото, увеличават мускулната маса, укрепват сърцето, укрепват костите, увеличават либидото, способстват за подобряването на ерекцията, подобряват когнитивното функциониране или умението за ориентация и равновесие, като имат и много други физически и психологически ползи.

 

 

Оптималните нива на тестостерон могат да имат огромно положително въздействие върху живота ви. Като ниският тестостерон, от друга страна, дава обратното на всичко, което току-що беше споменато в последния параграф.

 

Нивата на тестостерон са тясно свързани с естрогена чрез връзката хипоталамоус-хипофиза-тестиси. Хипоталамусът и хипофизата са части от връзката на мозъка ви, и половите ви жлези в тестисите. Когато нивата на естроген се увеличават, нивото на тестостерона се понижава. В проучване от 2010 в щатското издание „Журнал за клинично ендокринология и метаболизъм“ , изследователите заключават, че през последните 20 години, се наблюдава тенденция в понижение на серумните нива на тестостерон при мъжете и увеличаване на естрогена.

 

Тук има връзка и между използване на естрогени и генно-модифициран растежен хормон при отглеждането на млекодайни крави. Днес, средният мъж има нива на тестостерона, които са 15-50% (в зависимост от проучените обекти) по-малко, отколкото е било преди 50 години. Не е чудно защо има тенденция на спад на мъжката плодовитост през последните години.

 

Проучванията показват, че през последните 50 години, качеството на сперматозоидите е намаляло с 42%, и количеството с 50%. През последните 20 години спадът в броя на сперматозоидите е настъпил в размер на 2% за всяка година!

 

Повишението на естрогена и спада на тестостерона буквално трансформират мъжете в жени. Добрата новина е, че ако тренирате тежко, храните се с повече животински мазнини и спите достатъчно, ще имате увеличение в нивата на тестостерона. Което от своя страна  ще помогне за намаляване на нивата на естроген. Това не само ще ви помогне да се отървете от вашите отпуснати гърди, но и ще увеличите значително качеството на живота си, ще отслабнете, увеличите мускулната маса, ще бъдете по-уверени, ще подобрите либидото си и ще се чувствате като истински Аполон.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия