Какво трябва да знаем за кардиото

2014-11-15 15:01:00
Какво трябва да знаем за кардиото
Снимка: freedigitalphotos.net

Всички сме чували, че ако тренираме, не можем да минем и без кардио упражнения. От всякъде ни казват, че кардиото е полезно, задължително и трябва да го правим редовно. Но защо и как?

 

Всъщност, дори да не искате да отслабвате, а просто да поддържате форма, няма как да се разминете с кардиото. За да поддържате нормална кондиция е хубаво да отделяте достатъчно време на велоергометъра и бягащата пътека.

 

 

Защо кардио? Кардиото намалява подкожните мазнини. Това означава, че отслабвате и същевременно извайвате тялото си. То става по-красиво, защото мускулите ви изпъкват. Кардиото е полезно за сърцето, защото повишава пулса. Подобрява кръвообращението и мускулите започват да работят по-добре, тялото се насища с кръв. Намалява стреса, повишава тонуса и кондицията, а чрез потта, изхвърляте голяма доза токсини.

 

По кое време през деня да правим кардио тренировки?

 

Най-добре е сутрин рано, защото тогава нивото на инсулина е ниско. Получава се много силно изгаряне на мазнините, а когато изядете закуската си, почти не се отделят мазнини. Така засиленото изгаряне на мазнините се запазва през целия ден. Важно е да тренирате на гладно, за да има ефект тренировката ви. Освен това забързваме метаболизма за целия ден.

 

Разбира се, не всички могат да тренират сутрин, заради липсата на време или трудното ставане. Кардио можете да правите и през деня, но няма да има толкова голям ефект, колкото сутрин рано. Друг вариант е да правите аеробни упражнения след тренировка. Така ще постигнете голям ефект, но недостатъкът е, че човек се изморява и понякога няма сили за кардио.

 

Честота. Кардиото се прави 3-5 пъти седмично, като най-добре е между тренировките да има около 48 часа почивика. Пулсът е важен. Той се изчислява като процент от максималния пулс: 220 минус годините на спортуващия. За начинаещите трябва да е около 55% от максималния пулс. Това означава, че ако сте на 20 години и сега започвате да тренирате, трябва да достигате пулс 110.

 

Продължителност. Кардиото трябва да бъде между 15 и 50 минути, но всичко зависи от вашите възможности и цели. Ако сте с наднормено тегло и искате да отслабнете, трябва да правите по-дълги тренировки. Но не прекалявайте, защото можете да загубите мускулна маса. Ако не тренирате достатъчно продължително, няма да имате ефект.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия