Грешките, които допускаме след тренировка

2014-11-09 15:00:00
Грешките, които допускаме след тренировка
Снимка: freedigitalphotos.net

За да изглеждаме добре и да имаме красиво тяло, трябва да полагаме усилия. Тренировките са важни и в тийнейджърските си години можем да изглеждаме перфектно, дори с малко усилия. Проблемът е, че много тийнейджъри не знаят как да тренират. Допускат грешки, които могат да са опасни или да намаляват резултатите ви. Сега ще поговорим повече какво да правим и какво да не правим след тренировка.

 

Разтягане. Много хора смятат, че то не е важно, но това е голяма грешка. Не е приятно да имате схванати и негъвкави мускули. Важно е да отделяте няколко минути преди и след тренировка за разтягане. Така ще избегнете наранявания. Някои спортове, като пилатес и каланетика, например, съчетават натоварващи упражнения с разтягане. Но ако ходите на фитнес или друг спорт, е хубаво да се разтягате преди и след тренировка.

 

Темпо. Повечето хора завършват тренировката си с кардио. Това е добра идея, защото така се горят повече мазнини. Но може би не знаете, че когато приключвате трябва да намалявате темпото. Така тялото постепенно преминава към нормален режим на работа. Не приключвайте изведнъж, като тичате бързо на пътеката, например. Завършете тренировката с ходене.

 

Не пиете вода. Водата, която сте изразходили, е повече, отколкото си мислите. Тялото се охлажда чрез потта и така губите течности. Затова трябва да се хидратирате постоянно. Докато тренирате, пийте вода на малки глътки и по-често. След тренировка изпийте поне още половин литър в рамките на 30 минути.

 

Не ядете след тренировка. Повечето хора смятат, че ще си набавят изгорените калории, ако ядат след тренировка. Именно това е голяма грешка. Не бива да ядете преди тренировка. Около два часа преди да тренирате, не бива да сте се хранили. След тренировка трябва да ядете. Така ще възстановите силите си и няма да се чувствате отпаднали. Така ще възвърнете гликогена, който сте изгубили, докато тренирате. Освен това метаболизмът е забързан от тренировката и няма да надебелеете повече. Яжте протеини, плодове и зеленчуци.

 

Не сте на състезание. Важно е да следите прогреса си и да си поставяте нови цели, но не и да прекалявате. Изобщо не мислете, че сте на състезание. Не си поставяйте невъзможни цели, не се сравнявайте с професионални атлети. Не забравяйте, че тези хора са отдали живота си на спорта, хранят се под специален режим, използват добавки, но за тях се грижи екип от лекари, треньори и кинезетерапевти.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия