Как да тренираме според фазите на месечния цикъл

2014-11-07 18:01:00
Как да тренираме според фазите на месечния цикъл
Снимка: freedigitalphotos.net

Повечето жени много се влияят от менструалния цикъл. Това е съвсем нормално и трудно можете да го промените. Защо? Защото всичко зависи от хормоните. Не бива да си мислите, че менструалният цикъл е просто една менструация. Неслучайно се казва „цикъл“, защото има няколко фази. По-чувствителните жени не се влияят само от менструалните дни, а и от останалите фази. Сега ще ви разкажем повече за фазите на цикъла и тренировките.

 

Менструалният цикъл съществува, благодарение на естрогена и прогестерона, които увеличават и намаляват нивата си през различните фази. Цикълът има четири фази: менструация, фоликуларна фаза, овулация и лутеална фаза.

 

Менструация. Тогава нивата на хормоните стигат най-ниски нива, а това влияе на физическата и умствената дейност. Не можете да се концентрирате, намалена е стимулацията на нервната система. Вероятно нямате кондиция за нищо. Не се препоръчва да правите кардио, защото ще усилите течението си. Можете да направите една лека силова тренировка, но не и да се претоварвате. Ако изпитвате болки в по-тежките дни от менструацията, най-добре си почивайте и тренирайте чак, когато менструацията е към края си. Не е добре да се преуморявате, послушайте тялото си.

 

Фоликуларна фаза. По това време на менструалния цикъл, тялото на жената образува нова лигавица на матката. За тази цел хормоните се увеличават, така имаме повишена активност на нервната система. Нивата на естрогена и допамина се увеличават, с тях и тестостерона. Така имате по-голяма активност и издръжливост, имате желание за спорт. Можете да правите кардио, както и силови тренировки, ще имате успех. Ще се чувствате добре и ще имате тонус.

 

Овулация. Тази фаза трае около 24 часа, но тогава имаме най-високи нива на естроген и тестостерон. В този момент жените са по-чувствителни към всичко. Този момент е много подходящ за трениране, защото сте във върхова форма. Високите нива на тестостерон определено ще повлияят добре на тренировката, ще имате голяма издръжливост.

 

Лутеална фаза. След овулацията, дейността на нервната система намалява, защото нивата на естроген и тестостерон се понижават. Допамина рязко спада, настроението ви става променливо, понякога има склонности към депресия. Правете по-малко кардио, за сметка на силови упражнения. Добре е малко преди настъпването на следващата менструация да увеличите кардиото.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия