Разликата в хранителните вещества, необходими на трениращите мъже и жени

2014-10-26 14:00:00
Разликата в хранителните вещества, необходими на трениращите мъже и жени
Снимка: freedigitalphotos.net

Скоро беше публикувано изследване за необходимите хранителни вещества за жените, трениращи редовно бодибилдинг, силов трибой или вдигане на тежести. Въпреки че и мъжетe се нуждаят от много от тях, има някои  забележителни разлики.

 

В началото на тренировъчното си развитие жените не са така силни както мъжете. Затова когато започнат да тренират, увеличават силата си много по-бързо. По-нататъшната разлика между половете касае възможния размер на мускулите. Поради хормонални и структурни разлики средно сложен мъж ще развие по-големи мускули, отколкото жена със средно телосложение.

 

Това се дължи най-често на повечето тестостерон при мъжете. Жените не могат да развият много мускулесто тяло, ако не вземат базирани върху тестостерон медикаменти или други анаболни  субстанции, подпомагащи мускулния растеж. Тялото им реагира на тях и това се доказва от много жени културистки.За страничните ефекти може да се дискутира много - от нежелано окосмяване от мъжки тип - брада, мустаци, гърди, корем, до уголемяване на клитора, което може да бъде необратим процес.

 

 

Жените, които се занимават с натурален бодибилдинг или силови спортове, могат да развият мускулна дефиниция, но това е тежка и продължителна борба. Тъй като хормоналния им профил (повече естроген и по-малко тестостерон) благоприятства натрупването на мазнини, преди всичко в долната част на тялото и под кожата. Що се отнася до обмяната на веществата по време на тренировка, в сравнение с мъжете жените изразходват повече мазнини и ги изгарят по-бързо и по-ефективно,  вероятно също заради повечето естроген.

 

Разликата между мъже и жени в постиженията при спортове за издръжливост е далеч по-малка, отколкото в силовите спортове. Жените складират в мускулите много повече мазнини, т. нар. вътремускулни триглицериди (IMTG). Те са във взаимна връзка с по-високия процентен дял на бавните мускулни влакна, които по време на тренировката и почивката горят повече мазнини. Според учените жените в по-голяма степен изчерпват IMTG в сравнение с мъжете. Чрез по-големия разход на мазнини се съхранява гликогенът (мускулното гориво за извършването на мускулна работа), което значи съхранени въглехидрати, т.е.  вероятно заради по-слабата  активност на ензимите, които разграждат захарите и въглехидратите в мускула, жените изразходват повече мазнини и по-малко гликоген. Те задействат разграждането на гликогена, което е свързано с по-високите нива на естроген.

 

Някои жени отдаващи голямо значение на фигурата си, прекаляват с ограничаването на калориите. Това при спортистки може да има противоположен ефект – слаба обмяна на веществата и повишаване на нивата на мазнините под кожата. Хранене, недоставящо необходимите калории води и до сънливост, лесна умора, повишена раздразнителност и намаляване на тренировъчните постижения.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия