Удачно ли е да тренираме по време на менструация

2014-09-14 13:01:00
Удачно ли е да тренираме по време на менструация
Снимка: freedigitalphotos.net

В днешно време жените се занимават със спорт, колкото и мъжете. Фитнесът отдавна не е само мъжко занимание, а не бива да забравяме и множеството женски спортове като каланетика, пилатес, аеробика, йога, тае бо и други. Повечето момичета тренират за да поддържат телата си и са непрофесионалисти. Така поддържат телата си красиви, тонизирани са и се стараят да се хранят балансирано. Проблемът идва с месечния цикъл. При някои момичета той е доста тежък и се оплакват от много неприятни симптоми. Най-често това са болки в гърдите и корема, общ дискомфорт, задържане на течности, липса на кондиция. Дали да тренираме по време на менструация, това е големият въпрос, който много момичета си задават.

 

Мнението на специалистите? Лекарите смятат, че не е противопоказно да се тренира по време на менструация. Умереното натоварване не носи рискове за здравето. Леките тренировки могат да допринесат за по-бързото отшумяване на някои неприятни усещания.

 

Оказва се, че тренировките стимулират отделянето на ендорфини, които оправят лошото настроение, намаляват болката и действат тонизиращо. Изпотяването намалява задържането на течности в организма, което е проблем на много жени.

 

 

Не бива и да прекалявате. Както казахме по-горе, тренировките по време на менструация са леки. По-тежките тренировки могат да доведат дори до кръвоизлив. Избягвайте да правите упражнения за корем, особено преси. Също така прекаляването с пътеката и други кардио упражнения, не е добра идея. Кардиото разширява кръвоносните съдове и по този начин течението ви се усилва.

 

По време на менструация се препоръчват силови тренировки. Най-добре е да правите упражнения с гирички, натоварвайте ръцете и краката. Съветваме ви да правите по-леки тренировки от обикновено, но не и напълно да оставяте спорта, по време на дните на неразположение. Една лека тренировка може да ви накара да се почувствате много по-добре.

 

Физическото натоварване може да бъде вредно, ако прекалявате. При някои активни спортистки се забелязва явлението аменорея (липса на месечен цикъл за повече от 3 месеца). Това най-често са балерини, плувкини и бегачки. Изтощителните тренировки могат да доведат до нарушения в месечния цикъл. Особено голям проблем е, ако не приемате достатъчно храна. Усиленото трениране и лошото хранене могат да спрат менструацията ви. Ако забележите такива промени, най-добре е да спрете с тежките тренировки, да увеличите храненето си и да се консултирате с лекар.

 

Най-добре е да пропускате тренировките през първия или втория ден от месечния цикъл, когато имате най-силно течение. През останалите дни можете да тренирате спокойно, в по-лек вариант. Не забравяйте, че с леки тренировки можете да облекчите и предменструалния синдром, който е проблем на много жени.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия