Пилатесът - любимият спорт на жените

2014-10-12 12:57:00
Пилатесът - любимият спорт на жените
Снимка: freedigitalphotos.net

Джоузеф Пилатес измисля упражненията за себе си, после с тях лекува ранени британски войници през Първата световна война. След края й методът, доказал ефективността си, става любим на немските танцьори, а Джоузеф е поканен да тренира немската армия. Емигрира в САЩ през 1926 г. и заедно със съпругата си лара отварят фитнес студио в Ню Йорк. Така през 60-те години на миналия век методът "Пилатес" се превръща в хит сред американските танцьори.

 

Джоузеф Пилатес измисля 34 упражнения, днес те са около петстотин, но следват оригиналната концепция на създателя си, според когото първото условие за щастие е добрата физическа форма. Методът се практикува в много клиники за рехабилитация, фитнес центрове и школи по танци.

 

Пилатес укрепва и тонизира мускулите, подобрява стойката, дава гъвкавост, равновесие и добро настроение. Прилича на микс от каланетика, балет и йога, а упражненията се изпълняват на спокойна и релаксираща музика.

 

Всичко се прави бавно и концентрирано. Методът разглежда тялото като едно цяло, не изолира група мускули и не работи само върху опредена област, характерно за фитнес програмите. Акцентът е върху мускулните групи в централната част на тялото - корем, кръст, хълбоци и седалище. Нарича се още енергийна централа, която е ключ за добра форма и стойка.

 

Набляга се върху качеството на движенията и тяхното изпълнение, а не върху количеството. Пилатесът се концентрира върху дишането, за да се увеличи кислородът в кръвта и да достигне до всяка част от тялото.

 

Упражненията са плавни и последователни, изпълнявани с прецизност, грация и лекота. Въпреки че движенията изглеждат прости, често освен концентрация се изисква и голяма мускулна сила. Всяко упражнение има три нива на трудност - за начинаещи, средно и за напреднали.

 

Интензивността на движенията зависи от индивидуалната форма. Упражненията са подходящи за всички възрасти. Пилатес упражненията без уреди използват единствено тежестта на тялото и могат да се практикуват както индивидуално, така и групово с инструктор. При този метод могат да се използват и топки, ластици, пружини, гирички. Има и разновидности като йогалатес, както и специални системи за бременни под ръководството на опитен инструктор.

 

Една тренировка може да включва различен брой упражнения и е с продължителност от 45 до 90 минути. За максимален ефект се препоръчват най-малко две тренировки на седмица. Тялото се стяга и стойката се изправя видимо след поне десетина тренировки.

 

Пилатес може да се играе и вкъщи, има много книги и информация за упражненията в интернет. Но е необходимо да се спазват принципите на метода - вдишването и издишването да са в синхрон с всяко упражнение. Важен е всеки детайл. Обикновено се препоръчват по 8 -10 повторения.

 

Пилатес не предлага обаче тренировка за сърдечносъдовата система, както и не топи килограми. А на тези, свикнали да се бъхтят във фитнес залата, може да се стори бавен и скучен.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия