Какъв е идеалният спорт за теб?

2014-01-15 15:55:00
Какъв е идеалният спорт за теб?
Снимка: Dreamstime

Има хора, които не спортуват, защото нямат достатъчно свободно време /или поне така твърдят!/, а има такива, които не го правят, защото с какъвто и спорт да са се захванали досега, не са оставали доволни. Все човек е индивидуален сам по себе си и затова не е нужно да си падат по народните танци, ако твоята най-добра приятелка ги обожава или да ти доставя удоволствие да ходиш на фитнес, ако твоите приятели го правят. За да разбереш кой спорт ти доставя най-много удоволствие, трябва да опиташ от всичко или поне, докато не откриеш това, което ти харесва. Вижте няколко популярни спорта, които може да практикувате за здраве, а и за да поддържате фигурата си:

 

Спортно ходене – ако не обичате да тичате в парка и като цяло да се натоварвате, опитайте със спортно ходене. Не, че то няма да ви натовари, но е подходящ спорт за по-мързеливите от вас. При спортното ходене се натоварват основно бедрата и дупето. Един час бързо ходене ще ви помогне да изгорите около 400 калории, като в същото време ще стимулирате кръвообращението си и ще заздравите костите си. Най-добре е да тренирате сутрин на гладно.

 

Снимка: sxc.hu

 

Каране на колело - ако учите или работите не много далеч от дома си, може да използвате велосипеда си като начин на предвижване. Колоезденето щади костите на скелета и ставите, затова се препоръчва на хора, които имат проблеми с тях. Един час каране на колело гори между 300 и 600 калории, зависи колко бързо въртите педалите и на какъв наклон карате.

 

Снимка: Dreamstime

 

Фитнес – това е доста скучно занимание, особено за жените. Какво може да прави една жена във фитнес залата? Може да кара колело, да катери стълби, да тича на пътеката и да прави няколко упражнение за ръце, крака и коремче. Повечето уреди са подходящи за мъже и се използват за трупане на мускулатура, което не е подходящо за жени. И все пак има хора, които обичат да ходят на фитнес. Запомнете, че не е важно времето, прекарано във фитнес залата, а интензивността на тренировката. По-добре правете по-стегнати и кратки тренировки, отколкото да си губите времето в разговори с околните и безсмислени упражнения.

 

Снимка: Dreamstime

 

Йога – това не е интензивен спорт и не гори много калории, но пък е доста приятно занимание. Мускулите и съзнанието се отпускат, тялото става по-гъвкаво, а вие ставате по-спокойни, снемайки стреса от себе си. Този спорт е подходящ за хора, които нямат проблеми с килограмите, но искат да спортуват и да се стегнат.

 

Снимка: sxc.hu

 

Бягане – може да бягате в парка, на стадиона, в градски условия /въпреки че не ви го препоръчваме, но в чужбина е доста популярно/ или на пътеката във фитнес залата. Докато при спортното ходене ставите се щадят, то тук стъпалата са подложени на по-голямо натоварване. Затова, ако имате проблеми с коленете или сърцето, насочете се към друг спорт. Бягането не е подходящо за хора, които досега са водили застоял начин на живот, както и за възрастни. Джогингът определено натоварва доста мускулни групи и стяга тялото. За един час тичане ще изгорите около 600 калории.

 

Снимка: Dreamstime

 

Плуване – този спорт се препоръчва на хората, защото хем не натоварва ставите, хем гори доста калории. Плуването подобрява стойката и тренира доста мускулни групи. С него се горят доста калории – до 600 за един час. Специалистите препоръчват обаче да не прекарвате повече от 40 минути в басейна и да не сте яли непосредствено преди тренировка.

 

 

Снимка: Dreamstime

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия