Телесните измервания в спорта

2014-08-10 14:03:00
Телесните измервания в спорта
Снимка: freedigitalphotos.net

Какво отражение имат телесните мерки и как отчетите на килограми, обиколки на тялото и ръстът могат да са показателни за качеството и ефективността на тренировката? Отговорите можеш да прочетеш по-долу.

 

Антропометрията е метод за изследване на физическото развитие посредством измерване на човешкото тяло. Провежда се в подходящо помещение при добро осветление и температура.  Използват се различни измервателни уреди, които трябва да бъдат изправни и да имат необходимия клас на точност. Важно условие за правилното провеждане на изследването е да се спазва правилната методика при измерване на различните антропометрични показатели.

 

Измерване на кожните гънки (калиперметрия). Измерването се извършва с уред наречен калипер (гъкнкомер), който напомня на шублер. Точността на снеманите отчети е до половин милиметър. Всички кожни гънки се измерват стандартно от дясната страна на тялото. Това включва гънки по корема, шията, мишниците, бедрата и седалището, прасците и ръцете.

 

 

Измерване на дължините на човешкото тяло. Отново се търси висока точност на отчетите, като дължините на ръцете, краката, ръста и други се измерват отново с точност половин милиметър.

 

Измерване на обиколките на човешкото тяло. Шивашкият метър влиза в употреба, като отново се преследва висока точност – този път до половин сантиметър. При измерването лентата трябва да приляга плътно към повърхността на тялото, но без да се стяга.

 

Определяне състава на телесната маса. За целта се използват данни от измерванията на обиколките на тялото, дебелината на кожните гънки, ръста и теглото. Получените данни се прилагат във формули. Измерването, както и изчисленията трябва да бъдат направени от специалист. От направените изчисления получаваме данни за различни параметри.

 

Относително количество телесни мазнини в проценти, абсолютно количество телесни мазнини в килограми, активна телесна маса - включва теглото на органите, костите и мускулите (без това на мазнините), абсолютно количество мускулна маса в килограми - показва теглото на мускулите, мускулна обиколка на мишницата в сантиметри - показва обиколката на мишницата без подкожните мазнини, мускулна обиколка на бедрото (в см) - показва обиколката на бедрото без подкожните мазнини, индекс на телесните мазнини и обективна оценка на физическото структурно състояние на тялото.

 

Чрез сравнение на измерванията в началото на тренировъчния процес и  периодичните измервания вие много точно може да определите постиженията си, както и да контролирате по-точно самия процес. За положителен резултат се смята намаляването на телесните мазнини и увеличаването на мускулната маса в рамките на оптималното тегло, съобразно възрастта, пола, ръста, индивидуалните особености и вида на практикувания спорт.

 

Телесните мерки са прекрасен компас и способ за изследване на тренировъчния процес и удачното му направляване. Всеки трениращ, който сериозно иска да наблюдава, записва и анализира резултатите си, може да се нагоди към най-удачната за него тренировка, съобразена със телесната си структура, съобразно адекватни антропометрични замервания.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия