Контролирай миостатина за плътна мускулатура

2014-08-09 14:03:00
Контролирай миостатина за плътна мускулатура
Снимка: freedigitalphotos.net

Всички трениращи имат положително отношение към протеина. Наясно са, че благодарение на него мускулите им нарастват, защото той е основната градивна единица в мускулната хипертрофия или казано с други думи – мускулното нарастване.

 

Има обаче един протеин, който се синтезира вътре в мускула и ако този процес не се контролира, въпросният протеин подтиска натрупването на мускулна маса. Неговото име е миостатин.

 

 

Ако се научите да контролирате нивата на този синтезиран вътре в тялото протеин, ще извлечете още по-голям ефект от тренировъчния си режим. Как да стане това? Натурално – чрез тренировките и храненето си можете пряко да влияете на нивата на миостатина.

 

Компаниите за хранителни добавки бълват продукти, обещаващи снижаване нивата на миостатина, а реално това може да бъде контролирано съвсем естествено. Още повече, че тийнейджърите нямат солидни бюджети за суплементи, както професионалните спортисти.

 

Периодизация на тренировката. Всеки, който е чел повече за тренировките знае, че мускулите увеличават размерите си, когато тренирането им се сменява от период с високоинтензивни тренировки и такъв с умереноинтензивни упражнения. Тежките тренировки увеличават нивото на циркулиращия в кръвта миостатин. Това не означава, че трябва да ги спрете, просто редувайте една тежка с една умерена тренировка. Така хем тялото няма да се приспособи към една и съща тренировка, хем ще обърквате миостатина и ще поддържате нивата му ниски.

 

Прекален прием на протеин. Трениращите имат по-голяма потребност от протеин от обикновените хора, но японски учени доказаха, че високопротеинните диети (освен в краткосрочен план) увеличават нивата на миостатина. Ако не приемате достатъчно въглехидрати, а прекомерно много протеин, можете сами да забавите възстановяването и почивката си. Основният източник на гориво за тежките тренировки са въглехидратите. Не ги подценявайте.

 

Избягвайте екстремни диети. Всеки се втурва да изчиства пресата за лятото или за абитуриентския бал. Иска да блесне пред момичетата с плочки по корема, а понякога сроковете за това са непосилни. Не падайте в капана на екстремните диети. С рязкото намаляване на приеманите калории губите не само мазнина, но и трудно качените мускули. Учени доказаха, че драстичното намаляване на калории повишава нивата и на миостатина.  Това не само унищожава мускулите – високите нива на миостатина увеличава и отлагането на подкожна мазнина.

 

Поддържайте нивото на хормона на растежа високо. Хормонът на растежа се произвежда в мозъка от хипофизната жлеза. Той е с водеща роля при нивата на подкожната мазнина и релефа на мускулатурата. Високите му нива намаляват нивото и на миостатина. Как се поддържат високи нива на хормона на растежа – най-лесният и безплатен начин е с минимум осем часа сън нощем. Подсигурете си здрав сън и ще имате плътни мускули и по-малко мазнини. Безсънието или недостатъчни сън понижават хормона на растежа и повишават нивото на миостатина.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия