Как да тренираш, когато не използваш хранителни добавки?

2014-04-26 17:06:00
Как да тренираш, когато не използваш хранителни добавки?
Снимка: freedigitalphotos.net

Има няколко ключови неща, които трябва да знаеш, когато тренираш натурално и не използваш никакви хранителни добавки.

 

Честотата. Принципно те трябва да тренират една мус­кулна група седмично. Ако някоя изостава, могат да й дадат приоритет и да я тренират 2 пъти, но само по една група в тренировка. Това се отнася за всички с едно изключение - винаги има генетично надарени трениращи с по-добро възстановяване.

 

Нивото. Ако имате отлична връзка „съзнание-мускули", с която да стимулирате мускула така, че след повечето тре­нировки да има мускулна треска, може би трябва да прави­те по-малко серии. Когато натоварите мускула само с 1-2 работни серии и приключите по-бързо, ще имате и по-добро възста­новяване. Но това е тънка работа - трябва да сте наясно с тялото си и да го натоварите само колкото трябва, което при различните трениращи е строго индивидуално.

 

 

Времето. Ако ще се развивате натурално, трябва да оставите достатъчно време за действие на всяка нова прог­рама - тренировъчна или хранителна, преди да прецените ефекта й. Резултатите от натуралната тренировка се появя­ват след повече време - без значение дали качвате маса или топите мазнини. Принципно за 8-12 месеца трябва да забележите резултатите. Една от най-честите грешки на мно­го натурални атлети е, че прекъсват тренировъчните програ­ми или диетите след само 3-4 седмици - време недостатъчно, за да дадат ефект. В същото време трябва да знаете кога да спрете дадена програма, ако не дава резултат.

 

Упражненията. Повечето трениращи включват в програмите си много базови упражне­ния със свободни тежести. Натурално трениращите ня­мат този шанс. За тях най-трудните упражнения са - клякане, мъртва тяга, раменни преси с дъмбели, гребане с щанга и т.н. И още нещо - само хубаво помпане не стига. Ако ще качвате маса, трябва да работите колкото може по-тежко с чисто изпълнение. Дори докато сте на диета, трябва да по­вишите интензивността и тежестите. Това е решаващо за за­държането на мускулна маса, когато топите мазнини, но е много по-трудно. Не е лесно да увеличите интензивността при прием на по-малко калории и доста повече кардио. Друга идея, за която натурално трени­ращите трябва да забравят, е тази за леките и тежките дни. Трябва винаги да тренирате тежко.

 

Сънят. Тъй като по време на него се расте, натуралните билдери се нуждаят от повече сън. Естествено трябва да заб­равят и за партита и гости - ако за останалите недостатъчният сън е лош, за тях е катастрофа. Ако след отлична трени­ровка на гърба цяла нощ се пилеете по дискотеки и барове, може да я считате за загуба на време и енергия. Гърбът ня­ма време да се възстанови - тя стимулира растежа, но само в дните след нея и при правилно възстановяване и хранене.

Всичко помага и сборът от малките неща може да доне­се голямата разлика.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия