Как да тренираш според генетиката си

2014-07-28 17:03:00
Как да тренираш според генетиката си
Снимка: Dreamstime

Преобладават различни теории как да се храним според кръвната група, как да подберем партньора си според зодията, а сега ще ви запознаем и как да подберете тренировъчните си програми според типа костна и мускулна структура, които мама и татко са ви завещали.

 

Съществуват три основни типа структура на тялото. Това са ектоморфен тип, мезоморфен тип и ендоморфен тип. Те се срещат предимно в съотношения, които трудно могат да бъдат вместени в категорията чист или категоричен екто, мезо или ендоморф. С повече наблюдение обаче, можем сами да определим какви характеристики в структурата на тялото ни преобладават и така да изберем най-подходящия тип тренировка, който най-добре ще повлияе на тялото и външния ни вид.

 

Мезоморф. Това е мечтаната физика за всяко момче. Отличава се със силно развит скелет и мускулатура. За мезоморфа са характерни средно висок или висок ръст, с широки рамене, мощен гръден кош. Трениращите лесно качват мускулна маса и лесно я поддържат. Ако обиколката на китката ви е над 18см, съчетавайте силовите упражнения с различни упражнения за оформяне на мускулите. Тренировките трябва да са по-продължителни с кратки почивки. Препоръчителната продължителност на кардио тренировките е 25 до 30 мин. Най-добрата хранителна комбинация за мезоморф е 30 процента белтъчини, 40 процента въглехидрати и 30 процента мазнини.

 

 

Ектоморф. Този тип хора имат тънка кожа на лицето и тялото, раменете са тесни, ръцете са слаби. Техният гръден кош е удължен или плосък, а мускулатурата е слаборазвита. Положителното при тях е, че не развиват големи мастни натрупвания. Трениращи с такъв тип телосложение трудно качват мускулна маса и лесно я загубват. За човек с това телосложение е много важно нарастването на мускулната маса и запазването й. Желателно е силовите тренировки да са в рамките на 3-4 пъти седмично. Провеждайте тренировката в пълния й обем, но увеличавайте времето за почивка. Бягането, плуването и други спортове от този тип трябва да се сведат до минимум, което не значи да се изключат. Препоръчителната продължителност на кардио-тренировките е 15 до 20мин. За този тип телосложение храната е от най-голямо значение. Тренировка могат и да изпуснат но не и порция храна. Съотношението на хранителните вещества е желателно да бъде 25-30% белтъчини, 55-60% въглехидрати и 15-20% мазнини.

 

Ендоморфът се отличава с нисък ръст, широка костна рамка и склонност към затлъстяване. Лесно качват килограми, но е проблем да оформят релефна мускулатура. При този тип телосложение първо трябва да се избавите от излишните мазнини. Тренировки трябва да са с повече повторения с много кратки почивки. Нужна е повече аеробна дейност: бягане, каране на колело, велоергометър, плуване. Диетата е много важна в случая. Препоръчителна продължителност на кардио тренировките е над 35-40 мин. Най-добрата комбинация на хранителните вещества е 40-50% белтъчини, 20-40% въглехидрати, 15-30% мазнини.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия