Какво трябва да знаят жените за футбола?

2014-07-03 16:06:00
Какво трябва да знаят жените за футбола?
Снимка: thinkstockphotos.com

В разгара на Световното все повече жени сядат редом с мъжете и се наслаждават на футболните мачове, които ни предлагат най-добрите отбори. Някои дами знаят много добре правилата на футбола, но има такива, които не могат да направят разлика между фаул, дузпа, засада, тъч и т.н. Те гледат мачовете от интерес, а и за да се наслаждават на красивите футболисти, които определено не липсват на терена.

 

За мъжете футболът е религия /разбира се, че има изключения, които не се интересуват от мачове/ и те искат да гледат необезпокоявани своите любими отбори. Нито един представител на силния пол не иска да отговаря на глупави въпроси от рода „Защо има фаул?“, „Как се казва футболистът с номер 8“, „По какво съдиите разбират, че има засада“ и т.н. За жените тези въпроси може да не са глупави, но повярвайте ни, за мъжете са ужасно дразнещи, затова ако може не ги задавайте изобщо, а ако не може да се сдържите, направете го преди или след, но не и по време на мача.

 

Вместо да питате половинката си въпроси, на които не иска да отговаря, по-добре се информирайте сами и го впечатлете с познанията си. Ако научите и най-важното за неговия отбор, определено ще му направите добро впечатление и ще станете още по-желана.

 

 

Основни термини и правила във футбола:

 

Какво представлява дузпата и кога се отсъжда?

 

Дузпата представлява 11-метров наказателен удар в посока вратата на противниковия отбор. Ударът се изпълнява от специално определена точка в наказателното поле. По време на изпълнението всички футболисти се намират извън наказателното поле. Това не важи за футболистът, който ще изпълнява наказателния удар. Вратарят трябва да е застанал на голлинията. Дузпата се изпълнява, след като съдията даде сигнал със свирката.

 

Тя се дава по преценка на главния съдия, когато той сметне, че е извършено нарушение в наказателното поле. Нарушението представлява всяко непозволено действие на футболист спрямо противника – задържане, спъване, захапване, игра с ръка и т.н.. Всяко действие, което може да се приеме като груба и неспортсменска проява, е нарушение, което се наказва.

 

Какво е засада?

 

Това е наказуемо нарушение на правилата на футбола. Засада се отсъжда, когато противников футболист се намира зад последния защитник в отбрана в момента на подаване. Нарушението се отбелязва още с подаването на топката преди другия играч да е играл с нея.

 

Кога се изпълнява корнер или тъч?

 

Корнерът, известен още като ъглов удар, е статично положение във футбола. Има корнер, когато топката напусне голлинията на единия отбор, след като последен с нея е играл футболисти на същия отбор. Топката се поставя в ъгъла, който се намира най-близо до мястото, където топката е напуснала терена. При изпълнение на корнера всички футболисти трябва да са на разстояние поне 10 метра от топката. Ако това правило бъде нарушено, играчът може да получи жълт картон. Футболистът, който изпълнява корнера, има право само на едно докосване на топката, след което друг футболист трябва да играе с нея. Ако това правило бъде нарушено, другият отбор получава правото да изпълнява непряк свободен удар, пряк свободен удар или дузпа.

 

Тъчът, известен още като странично хвърляне, идва от английската дума „touch“, което в превод означава „докосване“. Тъчът се изпълнява от играч от противниковия отбор на играча, който последен е докоснал топката, преди тя да напусне терена. Футболистът трябва да върне топката в игра, като застане на тъч линията с неподвижни крака, а топката се хвърли с две ръце на терена. Ако тъчът не бъде изпълнен правилно, съдията свири „обратен тъч“ и другият отбор получава правото да изпълни страничното хвърляне.

 

За какво се дават жълтите и червените картони?

 

Картоните във футбола са жълти и червени. Те се използват за наказание на играчите. Жълтите картони са наказателна мярка спрямо даден футболист, с която той бива официално предупреден, че не играе коректно. След това съдията си отбелязва името на футболиста в тефтера и ако получи втори жълт картон, който прави червен, той трябва да напусне веднага мача.

 

Кога се присъжда жълт картон?

 

- влизане или повторно навлизане в игрището без съдията да е дал разрешение;

 

- умишлено забавяне на играта;

 

- неспортсменско поведение;

 

- системно нарушаване на правилата във футбола;

 

- умишлено напускане на игрището без съдията да е дал разрешение;

 

- несъгласие с рефера, изразено в думи или действия;

 

- неспазване на разстоянието, на което трябва да се стои от топката при изпълнение на корнер или свободен удар;

 

По преценка на съдията жълт картон може да бъде даден при най-различни ситуации.

 

 

Съдията показва червен картон на някой футболист в два случая – когато му показва втори жълт, който се тълкува като червен или когато е извършил твърде грубо нарушение и трябва незабавно да напусне терена.

 

Жълтите и червените картони са приложени за пръв път от рефера Кен Астън. По време на Световното първенство през 1970 година те се използват масово от съдиите. Дотогава съществува система за предупреждаване и изгонване на играчи, но с появата на жълтия и червения картон се преодолява езиковата бариера между различните отбори. През 1992 година картоните стават задължителни на всички футболни равнища.

 

Каква е разликата между пряк и непряк свободен удар?

 

Прекият свободен удар представлява ситуация във футбола, която се изпълнява за вкарване на топката в игра след нарушение на правилата на играта, направено от футболист на противниковия отбор. При този наказателен удар може да бъде отбелязан гол, без топката да трябва да докосне друг футболист. Повечето отбори изграждат стена пред вратаря, за да може да предпазят максимално вратата си. Стената трябва да бъде на разстояние минимум 9.15 метра от топката, като тази година на Световното се използва специален спрей, с който се очертава линия, която футболистите, застанали на стена, не бива да преминават.

 

Непрекият свободен удар се отсъжда се при груба игра, препречване пътя на противников играч, блъскане, удряне и т.н. Непрекият свободен удар се изпълнява от мястото на нарушението, за което се дава, като това може да стане и в наказателното поле на отбора, чийто играч е извършил нарушение. Ако това стане, практика е футболистите да се нареждат на голлинията на вратата с идеята да попречат на директния обстрел.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия