Топи мазнини и трупай мускули едновременно

2014-06-20 14:02:00
Топи мазнини и трупай мускули едновременно
Снимка: freedigitalphotos.net

За тези, които си мислят, че калории се горят само на бягащата пътека или в парка са следващите няколко реда. Не е зле да имаш в арсенала си няколко упражнения, които да редуваш в борбата с подкожните мазнини. Едната причина е, че ще объркваш тялото си с нова тренировка, която ще му пречи да привикне към натоварването и респективно то ще изгаря сланинките по-ефективното, а другата е, че винаги ще имаш с какво да атакуваш скуката – омръзне ли ти едно от упражненията, винаги можеш да го смениш с друго.

 

 

Гребане. Високо интензивна интервална тренировка. За разлика от бягащата пътека, степера и велоергометъра, машината за гребане позволява да натовариш достатъчно гърба, раменете и ръцете с цел хипертрофия. Това прави високо интензивното гребане добър начин за започване на сесията за горна част на тялото. По-здравото теглене на машината за гребане означава, че създаваш повече сила с широките гръбни мускули, бицепса, трапеца и други теглещи мускули. Кратките, високо интензивни сесии на машината са подобни на гребане от седеж.


Целта е да се тегли достатъчно здраво, като издърпваш силно ръкохватките на машината, а после да се върнеш контролирано към стартова позиция. Не се опитвай да направиш възможно най-много движения за дадено време, а по-скоро тегли възможно най-експлозивно, дори това да означава по-малко изпълнени повторения.

 

Степер. Съществуват два вида машини, симулиращи изкачване на стълби: StepMill, който има стъпала, които се въртят около ос и имитират истинско стълбище, и обикновен степер, който има два близки един до друг педала, движещи се нагоре и надолу противоположно един на друг. Тази тренировка е предназначена за StepMill, защото е по-трудна. Всъщност трябва да вдигнеш крака си, за да стигнеш следващото стъпало. При обикновения степер натискането на единия педал надолу кара другия да се вдига нагоре. Ще забележиш, че когато хората се уморят, те се накланян от една страна на друга, оставяйки инерцията и гравитацията да избутват и вдигат педалите, вместо мускулите да вършат цялата работа. Може да увеличиш интензивността, като усилиш скоростта, с която се местят стъпалата или като пропускаш 1-2 стъпала. Това наподобява движение нагоре. За допълнителни резултати носи жилетка с тежест.

 

Спининг. Колоездачите, които участват в състезания са известни с добре развитите си крака. Ланс Армстронг може да е слаб в горната част на тялото, но квадрицепса, задната група бедра и прасците му са изградени основно с помощта на жестоко катерене с маунтин байк. Затова изглежда съвсем логично да включиш спининг в програмата си. Силата и масата се увеличават с прилагане на повече сила. Лекото съпротивление и бързото темпо помагат за изграждане на бързина и ускоряване, но със сигурност няма да изградят краката, както ще го направи по-голямото съпротивление. Когато целта са сила и маса, използвай такова съпротивление, при което да се измориш след 10-15 секунди. Тренирането трябва да е интервално. Ако можеш да издържиш повече от 30 секунди с прилично темпо, значи съпротивлението не е достатъчно голямо.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия