Достъпни храни за трупане на мускули

2014-04-04 17:01:00
Достъпни храни за трупане на мускули
Снимка: Dreamstime

Наближава лятото, а с него и слънцето, пясъкът, вълните и времето да ходим на море. А какво се случи излезем ли на плажа? Събличаме се по бански и показваме колко усърдно сме се старали в залата или на лостовете.

 

Без значение дали си привърженик на по-масивните и обемни мускули, за сметка на изчистената до кокал преса или си от по-жилестите и релефни момчета, които също имат какво да покажат – за да направиш тялото, след което да въздишат момичетата ти трябва качествена храна.

 

Докато се ходи на училище и се хапва каквото и когато може, често се заблуждаваме, че дюнерите и баничките са по достъпни и евтини. С такава храна обаче мускули не се правят. Не търси оправдания във високите цени на хранителните продукти. Ще ти повдигнем завесата с няколко хитринки как да се храниш съобразно с тренировките си и това да не ти коства много.

 

Знаем, че основният градивен елемент за мускулестото и поддържано тяло е месото. То е и най-скъпият елемент в хранителната ти програма. Ако родителите ти са заети с работа или си на самостоятелен бюджет – ето какво можеш да направиш – пазарувай на едро. Купуването на внушителни количества на един път винаги спестява ужасно много пари. Намери квартална месарница, от която можеш да си купиш половин прасе или четвърт теле. Ще се изненадаш на колко по-ниска цена, сравнена с тази от магазина, ще ти продадат месото. Транжирай го сам на пържолки и го складирай в камерата за дълбоко замразяване. Ако нямаш удобна месарница, следи и сравнявай офертите на големите хипермаркети. Чистото свинско може да варира от 3,50 до 8лв. за килограм. Купувай само когато е изгодно.

 

 

Яйцата са другият ти източник на протеин. Не се свени да купиш един или два картона за целия месец. Отново складираш в хладилника и се наслаждаваш на достъпната инвестиция.

 

Идва ред на въглехидратите. По пазарите, че дори и между блоковете в квартала ти, могат да се намерят търговци от близките села. Ако спазариш един или два чувала картофи на цена под тази в магазина – печалбите ти от спестените от месо пари ще се увеличат още повече.

 

Ориз. Другият безценен въглехидратен източник. Из хипермаркетите често има пакети с третокласен ориз, който е със същата хранителна стойност, само че е начупен. Цената обаче е около 30ст. Така че купувай – не се оплаквай. Нали си във финансова депресия?

 

Полезни мазнини. Хуквай към баба или дядо на село. Орехите са незаменим източник на полезни мазнини, а без тях натрупването на мускули е невъзможно. Друг вариант е да се оглеждаш по пазарите за баби, които продават домашни орехи.

 

Витамини и микроелементи. Плодовете ще те снабдят с тях. За да е по-евтино, яж плодове според сезона. В това число и пресни плодове и зеленчуци. Дръвчетата и градинките на село са идеален източник.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
mayaaa
преди 10 години

"Орехите са незаменим източник на полезни мазнини" - до тук добре... "а без тях натрупването на мускули е невъзможно" - Я пак?Иначе това за месото не може пък съвсем да го отречете. Най-много протеини има в рибата и месото. Това, че си веган и по някакъв друг начин си добавяш протеин не показва нищо.

KumchoValcho
преди 10 години

"Знаем, че основният градивен елемент за мускулестото и поддържано тяло е месото" хахахаха


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия