Какво трябва да знаеш за пулса и тренировките? [част първа]

2014-02-19 16:25:00
Какво трябва да знаеш за пулса и тренировките? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Всички, които практикуват фитнес или някакъв друг спорт, са свикнали да следят пулса си по време на тренировките. Често обаче възникват въпроси, на които не знаят отговора. Затова ще се опитаме да помогнем със следващата статия. Тя е посветена на това какво е пулс, от какво се влияе и как ние сами можем да го манипулираме.

 

Какво е пулс и има ли връзка с тренировките? Пулсът показва колко често се свива сърцето,за да изтласка кръвта по артериите, вените и капилярите, доставяйки кислород и хранителни вещества на организма ни. Колкото по-интензивно се движим, толкова по-често се свива този вечен двигател - сърцето. През първите десет тренировъчни седмици пулсът в покой трябва да се снижава с по един удар в минута всяка седмица. При спортистите той може да бъде и под четиридесет удара в минута. За редовно посещаващите фитнес залата е напълно реално пулсът им да е под петдесет удара в минута. Достатъчно е обаче само три седмици бездействие и показанията на уреда скачат нагоре.

 

Кой пулс се смята за нормален? Специалистите препоръчват пулсът да се мери сутрин преди ставане от леглото. При жените за нормален се смята седемдесет-осемдесет удара в минута, а при мъжете шейсет -седемдесет. Причината за разликата е, че сърцето на представителките на нежния пол е по-малко по обем. Затова и трябва повече да се труди, за да изтласка кръвта по всички кръвоносни съдове.

 

 

Как да премерим пулса си без уред? Пулсът най-лесно се напипва върху вътрешната страна на китката или под челюстта, в най-близката й зона до врата. Включете секундомер (вече го има като приложение навсякъде сред мобилните телефони) и бройте колко пъти ще усетите пулса в продължение на десет или двадесет секунди. Резултата умножете по шест или съответно по три и ще получите пулса си за една минута. Така например, ако отброите дванадесет удара за десет секунди, умножавате дванадесет по десет и получавате сто и двадесет удара в минута. Това е пулсът ви в покой.

 

 

Какво означава максимален пулс (или максимална сърдечна честота)? Максималният сърдечен ритъм представлява най-големия брой удари, които сърцето ви може да издържи за една минута. Във фитнес залите най-често се използва формулата двеста и двадесет минус възрастта (за мъжете) или двеста двадесет и шест минус възрастта (за жените).

 

Данните не са абсолютно точни, затова не им се предоверявайте, а следете как се чувствате. Ако се задъхвате и усещате как сърцето ви ще изскочи, незабавно спрете. Това означава, че сте достигнали прага на максималната си сърдечна честота. При нея сърцето минава от полезен режим на работа, в режим на претоварване. Това е не само безсмислено, но и вредно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия