Какво не знаеш за уличния фитнес?

2013-12-30 17:31:00
Какво не знаеш за уличния фитнес?
Снимка: freedigitalphotos.net

Уличният фитнес взриви тийнейджърите преди няколко години. За кратко време набра популярност и увлече по себе си масово подрастващите. Безспорните му предимства да не изисква специална екипировка, абонаменти и пари го направи предпочитан дори пред тренировките във фитнес залите. Не изглежда екзотично, когато лятото видите около лостовете и успоредките на спортните и училищни площадки запъхтяни и напрегнати до предел момчета, които слушат рап от телефоните си, докато правят различни упражнения. Нека проследим по-детайлно този спорт или дори тази нова улична култура.

 

Уличният фитнес не е съвременен спорт. Упражненията изпълнявани със собствено тегло на лост и успоредка са известни още от времето на Древна Гърция. В последните години обаче, този спорт преживява истинско възраждане. Основан на тренировките на открито, той се пробужда за нов живот в кварталните спортни площадки в САЩ, където достъпът е безплатен и всеки може да тренира свободно без ограничения или правила. След появата на силно стрийт фитнес общество и многобройни атрактивни клипове в интернет, спортът бързо се разраства и популяризира из целия свят. В днешно време, най-силно изявените представители са от САЩ и държавите от Източна Европа, включително и България.

 

Основните упражнения, свързани с уличния фитнес, се изпълняват най-често със собствено тегло; на земя, лост или успоредка. Поради тази причина повечето практикуващи могат да се срещнат в училищни дворове, паркове или спортни площадки, разполагащи със съответните уреди. Поради същата причина много от упражненията са и част от тренировъчните програми на гимнастиците. Стрийт фитнесът обаче не е със стриктно състезателен характер и предразполага към свободния дух на заниманията, които не са обвързани със строги правила. Също така не налага ограничения и може да се практикува във всякакви градски условия стига да е налична съобразителност и капка креативност.

 

 

Най-често изпълняваните упражнения са набирания, лицеви опори, кофички, клякания и безбройните вариации произлизащи от тях. Тренировъчното време може да варира от 30-40 минути до над час и половина, а честотата на тренировки – от 2-3 дни до всеки ден в седмицата. Това дава възможност на всеки атлет да изгради индивидуален режим според нуждите си и дори хората с много натоварено ежедневие да намерят време за спортуване.

 

Специализирана екипировка не е нужна, но аксесоари като ръкавици могат да подобрят комфорта ви по време на тренировка. Физическата подготовка нужна за започването на практикуване на стрийт фитнес е нулева!

 

Важно е обаче да се обърне специално внимание на всякакви контузии и травми, които сте имали или все още имате и да не се започва какъвто и да е спорт без да сте се консултирали с лекар. Ако спортното ви ниво е ниско, започнете с лесни упражнения и не се притеснявайте от слабата ви форма и неспособността да изпълнявате много от упражненията. С времето ще изградите не само нужната сила и издръжливост, но и здравословни навици и красиво тяло.

 

Ако все още не сте изпитали удоволствието и удовлетворението от практикуването на уличния фитнес, сега е моментът да опитате и да започнете тренировки! С времето ще разберете, че стрийт фитнесът не е просто спорт. Той е начин на живот.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия