Леките тренировки облекчават мускулната треска

2013-05-04 10:00:00
Леките тренировки облекчават мускулната треска
Снимка: sxc.hu

Клин клин избива – ако сте прекалили с натоварването във фитнеса, именно в залата отново ще се почувствате по-добре. Противно на широко разпространеното схващане, че почивката и масажите са най-добрите средства за облекчаване на мускулната треска, датски учени доказаха, че леките тренировки са дори още по-ефективни, пише в. “Daily Mail”.

 

 

За направата на това откритие специалистите от Националния изследователски център за работната среда в Копенхаген провели експеримент с участието на 20 млади жени. Всички те трябвало да направят серия от упражнения за рамене с високо натоварване на трапецовидния мускул между врата и раменете.

 

Два дни по-късно всички участнички се върнали в изследователската лаборатория със силна мускулна треска, която трябвало да оценят по 10-степенна скала. Всяка една от жените, включени в изследването, получила 10-минутен масаж на едното рамо, а с другото трябвало да изпълни същите упражнения, които правила по време на тренировката си, само че със значително по-леки натоварвания. Една част от жените първо били масажирани, а след това тренирали, докато при другите нещата се случили в обратен ред.

 

Във финалния етап на експеримента всяка от участничките трябвало отново да оцени болката, която чувства в двете си рамена. Оказало се, че след изпълнението на леки физически упражнения представителките на нежния пол усещали спад в болката на рамото си с около 80%, докато след масажа подобрението било приблизително 70%.

 

Не е ясно как точно масажите и физическите упражнения допринасят за облекчаване на признаците на мускулната треска. Счита се обаче, че те спомагат за изчистване на метаболитните странични продукти, като млечната киселина, които се получават вследствие на тежки тренировки. Именно това вероятно води до значително понижаване на чувството за болка в мускулите.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
InsertDumbNickHere
преди 11 години

tova mislq, che vseki go znae...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия