Загрейте правилно преди тренировка, за да избегнете контузии

2013-04-11 16:16:00
Загрейте правилно преди тренировка, за да избегнете контузии
Снимка: Dreamstime

Хубаво е човек да тренира, но за да има ефект, трябва да го прави правилно. Много е важно преди тренировка да се направи хубава загрявка, която да трае поне 5 минути, за да се избегнат контузии. Добре е да знаете, че загрявката почва от главата към краката.

 

Започнете с маршируване на едно място. Повдигайте високо коленете и движете ръцете хармонично спрямо краката. Правете това продължение минимум 2 минути.

 

Сега е ред да загреете раменете. Въртете ги първо напред 5 пъти, след това назад. Направете две серии по 10 повторения.

 

 

Поставете едната си ръка върху лопатката на рамото. Опитайте се да я снижите максимално, като за целта си помагате с другата ръка. Дръжте гърба хубаво изправен. Направете по 10 повторения на ръка.

 

Гърбът също трябва да бъде загрят, за да не се стигне до сецване. Изпънете го и поставете ръце върху кръста. Приближете раменните лопатки една към друга, като се стремите да държите гърба изправен през цялото време. Правете това упражнение в продължение на 1 минута.

 

Ред е на коленете. Вдигнете едното коляно, завъртете торса на съответната страна и поставете ръката върху коляното. Сменете и направете същото с другия крак. Правете това упражнение в продължение на половин минута.

 

Време е да обърнете внимание на квадрицепсите. Хванете глезена и внимателно издърпате подбедрицата нагоре. Задръжте така около 10 секунди. Ако имате възможност наведете напред и докоснете земята. Направете по 10 повторение на крак.

 

След това започнете да правите клекове. Свийте единия крак в коляното, докато другият е изпънат като пръстите на краката сочат нагоре. Редувайте двата крака, за да ги загреете максимално добре. Най-добре е да направите 60 повторения за около 1 минута.

 

Изнесете единия крак напред, свит в коляното, а другия го озпънете назад /напади/. Натиснете леко. Редувайте, направете по 30 повторения на крак.

 

В никакъв случай НЕ пропускайте да загреете преди тренировка. Може да ви се струва маловажно, но това определено не е така. Мускулите ви трябва да са максимално загряти, за да не си създадете излишни здравословни проблеми.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия