Хапва ви се нещо? Скачайте на въже, за да намалите апетита си

2013-04-15 12:15:00
Хапва ви се нещо? Скачайте на въже, за да намалите апетита си
Снимка: Dreamstime

Когато изпитате глад, вместо да отидете и да хапнете нещо, вземете въже и скачайте няколко минути. Учени установиха, че упражненията с вертикални движения намаляват апетита и помагат да се избягва чувството за глад, съобщи Discovery.

 

 

Хората, които спортуват редовно, са наясно с факта, че тренировките намаляват апетита. Причината е в регулиращите хормони, които се освобождават в храносмилателните пътища. Затова учените решили да проверят дали разтърсването на червата по време на упражнения не променят повече от други нивата на хормоните като грелина, който се освобождава при глад.

 

Учените направили проучване, в което взели участие 15 здрави мъже на средна възраст 24 години. В различни дни те скачали на въже в продължение на 30 минути, карали велоергометър и си почивали. По време на тренировките и след тях техните нива на хормони на апетита били измервани. Доброволците трябвало да отговарят на въпроси дали са гладни, какво им се яде – нещо сладко, солено, кисело или мазно.

 

Резултатите показват, че тичането потиска апетита повече от карането на колело. Когато човек скача на въже има и хоризонтално движение и по този начин вътрешностите се размесват повече, отколкото при тичането, например. Също така станало ясно, че доброволците се чувствали по-малко гладни в дните, когато тренирали, особено ако са скачали на въже.

 

Нивата на хормоните не били различни след карането на колело и скачането на въже. Най-вероятно разликата в чувството за глад се дължи на други фактори, които ще бъдат установени в бъдеще.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия