Използвайте фитнес топка у дома, вместо да ходите на фитнес (+ видео)

2013-04-09 13:02:00
Използвайте фитнес топка у дома, вместо да ходите на фитнес (+ видео)
Снимка: Dreamstime

Омръзна ли ви да ходите в студа до фитнеса? Да чакате за някой уред и дишате прашния въздух и ароматите на запотените спортуващи около вас? Сигурно безброй пъти сте си повтаряли, че трябва да се довлачите до залата, защото само в нея може да натоварите всичките си мускули и после да изпитате удоволствие от мускулната треска.

 

Грешите! Вярно е, че във фитнеса има разнообразие от уреди и можете да съчетавате кардио и силови упражнения. Но ако за момент се замислите, това е възможно и извън залата. Просто трябва да се сдобиете с някои „помощни средства" като въже за скачане, гирички и фитнес топка.

 

Един джогинг в парка или 10-15 минути скачане на въже ще ви дадат необходимото кардио, а топката - тя просто ще натовари всеки ваш мускул.

 

 

Фитнес топките са много подходящи, защото с тяхна помощ може да се адаптират упражнения за всеки – за бременни жени, за хора със свръх тегло, за спортуващи, които в определен момент имат някаква контузия и трябва да изолират част от тялото си, като искат да натоварят друга.

 

Топките са леки, подвижни и поемат тежестта на тялото, така че напрежението да е върху едни мускули, а други да не се травмират ( колена, гръб и т.н.)

 

За да имате ефективна тренировка, трябва да сте сигурни, че сте се сдобили с правилната топка. Тези фитнес помощници имат различни размери.

 

Как да определите вашия?

 

Трябва просто да седнете и да погледнете дали бедрата ви са на една линия с колената. Може и да са една идея по-високо, но в никакъв случай по-ниско.

 

Погледнете на етикета до каква тежест понася топката, тъй като различните при различните фирми, устойчивостта на предмета е различна. Има такива, чийто продукт спокойно издържа до 250 - 300 кг.

 

Какво прави фитнес топката толкова успешен помощник? При повечето упражнения с нейна помощ, вие трябва да пазите равновесие и да балансирате тялото и тежестта си, опрени по някакъв начин на нейната еластична повърхност. Така че от една страна упражнението, което изпълнявате, натоварва мускулите, а от друга напрежението да запазите баланс.

 

Освен това топката наистина може да изолира части от тялото, които не трябва да се товарят при конкретни упражнение. Например, при коремните преси, често хората се оплакват от болки в кръста. С фитнес топка това няма как да стане. Кръстът хем има опора, хем е достатъчно подвижен, че при пресата се натоварват коремните мускули.

 

В следното видео можете да откриете 20 упражнения, които да изпълнявате с топка. Повярвайте ни, изглежда по-лесно отколкото е в действителност. Изберете си 5-6, които да натоварват една мускулна група или няколко и направете от всяко по 12-16 повторения без почивка. Релаксирайте за 2 минути и повторете целия „кръг" упражнения отново – 4 пъти.

 

Ако правите това 3-4 пъти седмично в рамките на месец веднага ще откриете разликата. И не се страхувайте да впуснете въображението си и да добавите още упражнения!

 

 

Още полезни статии може да намерите в Tialoto.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
JDeel
преди 11 години

За съжаление вкъщи е по-трудно да се вдигне 1 кг отколкото във фитнеса 100 кг. Въпрос на местоположение и мотивация :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия