Стречингът може и да навреди

2013-04-07 16:00:00
Стречингът може и да навреди
Снимка: Reuters

Досега се считаше, че стречингът е най-ефективното занимание преди тренировка, предпазващо от неприятни контузии и наранявания. Хърватски експерти обаче оспориха това твърдение, установявайки, че разтягането на мускулите всъщност може да навреди повече, отколкото да помогне, пише в. “Daily Mail”.

 

 

За направата на подобно заключение, специалистите от Загребския университет анализирали данните от 104 изследвания по въпроса, правени през последните няколко години. Именно така те открили, че продължителният стречинг преди упражнения понижава силата на мускулите и влошава изпълнението на тренировката.

 

Специалистите изчислили, че статичното разтягане на мускулите в продължение на повече от минута и половина води до спад в силата средно с 5,5%. Скоростта на тичане и възможността за правенето на високи скокове спадат с около 3% след стречинг. Способността за вдигане на тежести след продължително разтягане на мускулите също намалява, при това с цели 8,3%.

 

Хърватските учени смятат, че този неблагоприятен ефект на стречинга се дължи на факта, че след него мускулите и сухожилията се разхлабват, което ги прави по-гъвкави, но и по-неустойчиви на тежки натоварвания. Те правят сравнение на мускулите в такъв момент с ластика на къси панталонки – когато е отпуснат, той е по-гъвкав и дава по-голяма свобода на движение, но и не може толкова добре да изпълнява основната си функция (да придържа панталоните към талията, така че да не падат).

 

Хърватските учени препоръчват на всички спортуващи да загряват преди тренировка с правенето на същите движения, които ще бъдат изпълнявани и по-късно, но с по-умерено темпо – лек джогинг на място, клекове, високи ритници във въздуха и т.н.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия