Най-разпространените фитнес заблуди

Първият месец от 2012 година изтече, но все още има хора, които са натрупали излишни килограми покрай коледните празници и не са започнали да ги свалят. Постоянно чуват и виждат хора, които са на диет

2012-02-03 23:35:00
Най-разпространените фитнес заблуди

Първият месец от 2012 година изтече, но все още има хора, които са натрупали излишни килограми покрай коледните празници и не са започнали да ги свалят. Постоянно чуват и виждат хора, които са на диета или които тренират усилено във фитнес залите или на уроците по народни танци/аеробика/зумба и прочие. Доста спортуващи хора правят неволни грешки, когато решат да отслабват. Вижте кои са 10-те най-разпространени заблуди, които правим, докато спортуваме:

1. Дамите трябва да вдигат по-леки тежести от мъжете - повечето жени смятат, че като вдигат тежести и ще направят големи мускули, които ще ги загрозяват. Ако човек не пие някакви добавки, няма как да увеличи видимо своята мускулна маса. Жените вдигат по-леки тежести заради по-ниските нива на тестостерон в техния организъм. Повечето дами вдигат гири, които са 2-3 килограма, но няма особен ефект от тях. Препоръчително е жените да правят по 6-8 повторения с тежест, която я затруднява.

2. Спорт за тонус? - някои жени смятат, че като спортуват може само да подобрят тонуса си. Но идеята на практикуването на някакъв спорт е да се горят калории (разбира се, има и изключения). Дори да не спортуваме нищо, ние се движим и по този начин мускулите ни са тонизирани и работят безпроблемно. Когато изгорим излишните мазнини, мускулите стават релефни. Ако наистина искаме да свалим излишните килограми, трябва да тренираме сериозно, а не просто за тонус и развлечение.

3. Човек гори мазнини само при интензивна тренировка - на повечето фитнес уреди има екранчета, на които можем да следим пулса си и калориите, които изгаряме. Разбира се това са ориентировъчни цифри и не може да им се доверим напълно. Препоръчително е да се редува интензивна кардио тренировка с по-леки упражнения.

4. Като спортуваме, може да ядем всичко - 80% от линията ни е заради храната, която консумираме. Повечето хора се залъгват, като мислят, че могат да хапват всичко, което искат, стига да са редовни във фитнеса. След тренировка трябва да пресметнем колко калории сме изгорили и колко храна може да изядем.

5. Когато сме гладни, горим повече мазнини - това е така, но на другата сутрин организмът ни ще е изгубил важни хранителни елементи и по време на тренировката ще бъдем гладни и отпаднали и така няма да може да тренираме нормално.

6. Упражненията за дамите се различават от тези за мъжете - и мъжете и жените имат сходна структура на тялото, силата на мускулите им се различава, но не и начинът, по който трябва да бъдат тренирани. Повечето мъже правят упражнения за гърди, корем и ръце, а дамите основно за бедра и ханш.

7. Човек може да отслабне само в една част от тялото си - ако искаме да направим плочки на корема трябва да се подложим на строга диета, защото ако имаме над 20% мазнини, няма как да постигнем целта си, без значение колко коремни преси правим всеки ден.

8. Отслабване с белтъци - повечето хора, които са на диета, консумират яйца без техните жълтъци, защото смятат, че са доста калорични. Всъщност яйцата може да бъдат вредни за здравето ни и линията ни, ако ги консумираме пържени и/или с бекон. Всъщност в жълтъците има доста витамини и минерали и затова е препоръчително яйцата да се ядат цели.

9. Задължително е преди тренировка да направим стречинг - всъщност може и да го пропуснем. Повечето хора се разтягат преди тренировка, само защото са чули отнякъде, че трябва да го правят, за да не се контузят. Стречингът изтощава мускулите ни с 30% и затова е препоръчително преди да започнем тренировка да загреем с няколко минути ходене по пътеката.

10. Протеинови шейкове вместо храна? - в повечето протеинови шейкове има основно захар, оцветители и евтини протеини, които не са вредни, но и не са в състояние да ни заситят за дълъг период от време. По-добре е човек да консумира пълнозърнести храни, които притъпяват глада. В тях има фибри и стомахът използва повече енергия, за да ги преработи.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
flagstone
преди 11 години

аве аре ве - стречинга не бил задължителен - я ми направи няколко клека с повече от теб кила и отиди разгъни няколко пъти бедро на машина да видим дали няма да си усетиш "конците" разпънати (сухожилията). Щом като изтощавал мускулите с 30% (което ме съмнява, но при всеки е различно...) като нямаш сила, няма и да правиш с много кила...

awerw
преди 12 години

ех, от тея новини колко тъпотии изчетох, тази беше най-голямата..... хората които правят новините, да не се вкарват в неща, които не разбират, защото объркват и другите....

Chacho
преди 12 години

Още към 5:Когато тялото системно се подлага на глад, започва да гори за дадено количество работа по-малко калории, отколкото е горяло преди.

HolyShit
преди 12 години

5. Когато сме гладни, горим повече мазнини - това е така, но на другата сутрин организмът ни ще е изгубил важни хранителни елементи и по време на тренировката ще бъдем гладни и отпаднали и така няма да може да тренираме нормално.Това горе не е вярно.Последователността , с която тялото използва енергия са МАЗНИНИ-ГЛИКОГЕН-МУСКУЛНА МАСАКакто се вижда мускулна маса е на края.Независимо дали сме гладни или не.Общо взето след 40 часа(според изследванията) е ВЕРОЯТНО стартовото загубване на мускулна маса,а от друга страна има направени с по 72 часа пости,само на вода и не е било загубено мускулна маса.Методът се нарича периодично гладуване и най-разпространеният вариант е 16 часа глад и хранене в 8 часов прозорец.До 24 часа може да се стигне ,но по принцип е добре да не остава ден без да се яде.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия