Няколко причини да ходим на плуване

2013-04-03 14:59:00
Няколко причини да ходим на плуване
Снимка: Dreamstime

Голяма част от хората могат да плуват. За съжаление, има и такива, които не могат и никога няма да разберат какво удоволствие доставя плуването.

 

Когато човек е във водата той изпитва чувство, подобно на летене, има възможността да се бори с морските вълни и да се среща с част от водните обитатели. Удоволствието от плуването е голямо и в басейните, където гореизброените неща липсват. Когато човек плува, напрежението в гръбначния му стълб изчезва, защото не се налага да действа като опора, след като няма тежест, която да носи.

 

 

Също така плуването е идеалното кардио упражнение. Когато човек плува, той тренира сърцето си, правейки го по-издръжливо и се учи да диша по-правилно и пълноценно.

 

Плуването е препоръчително за хора, които преди са спортували активно, но сега поради една или друга причина не могат да си го позволяват. Такива, например, са бъдещите майки. Но преди да грабнете банския и да отидете в най-близкия басейн, посъветвайте се с личния си лекар дали няма да ви навреди по някакъв начин. Същото се отнася и за хората, които в момента не тренират, защото се възстановяват от някаква контузия.

 

По време на плуване човек натоварва много мускулни групи и въпреки това рядко получава мускулна треска, освен ако наистина не прекали с броя дължини, които прави. Може да сменяте стиловете на плуване, за да оставите едни мускули да почиват, докато натоварвате други.

 

Плуването е подходящо за хора, които имат проблем със ставите. То е изключително щадящо и има малък риск от контузия в сравнение с останалите спортове.

 

Ако искате да се отървете от излишните мазнини, може да съчетаете плуването с водна аеробика. Хубавото в случая е, че водата масажира кожата и това ще ви помогне да изглеждате още по-добре.

 

Всеки спорт ни освобождава от натрупания стрес. Вие сами трябва да изберете какво да тренирате, защото няма смисъл да си губите времето с нещо, което не ви доставя удоволствие.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Horrificus
преди 11 години

Раждаме се плувци, но го губим с течението на времето, защото не го практикуваме.

scrooper
преди 11 години

"Голяма част от хората могат да плуват. За съжаление, има и такива, които не могат"Никой не е роден плувец.

ins0mniax
преди 11 години

Обожавам плуването. :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия