Няколко фитнес мита, които трябва да пренебрегнем

2012-12-06 14:15:00
Няколко фитнес мита, които трябва да пренебрегнем
Снимка: Dreamstime

Всеки ден се чувстваме „бомбандирани“ с нова информация и философия за правилния начин на хранене, който в комбинация с фитнес упражнения може да доведе до вталяване.

 

Голям процент от информацията, която се появява всеки ден, обаче, понякога се оказва просто мит. Ето и 5 от тях.

 

 

Въглехидратите са вредни

Въглехидратите са първият източник на енергия за организма и са изключително необходими, особено при тежко физическо натоварване. Пренебрегването на въглехидратите в менюто може да намали мускулната издръжливост и да доведе до загуба на енергия, изтощение и умора. Най-подходящото време за прием на въглехидрати е със закуската и след тренировка, споделят специалисти.

 

Само тренировките сутрин дават добри резултати

Редица фитнес инструктори и специалисти препоръчват да се спортува между 4-6 часа следобед, когато температурата на тялото е най-висока. Тогава сме значително по-продуктивни, но това не е категорично правило. За постигането на добри резултати не е важно само времето за извършване на тренировката, но и постоянството, интензивността и добрата самодисциплина.

 

Коланът за тежести помага на гърба

Във все повече фитнес зали колана за тежести се използва като мярка за предотвратяване на травми в областта на гърба и кръста. С течение на времето обаче коланът отслабва коремните и кръстни мускули. Поради тази причина е препоръчително коланът да не се носи по време на цялата тренировка, а само при необходимост. Използвайте го главно за упражнения, като клекове, режийни преси, мъртва тяга и други.

 

 

Спортните напитки са по-добри от водата

Редица проучвания показват, че водата е най-добрият „инструмент“ за загубата на излишните килограми, потискайки усещането за глад. Приемът на вода тонизира клетките и мускулите и помага за по-лесното oсъществяване на тренировъчния процес и намалява риска от сърдечни проблеми. Енергийните напитки от своя страна могат да доведат до дехидратация, което е предпоставка за различни здравословни проблеми.

 

Колкото повече протеини – толкова по-добре

Протеините играят важна роля в културизма и стимулирането на мускулната маса. Въпреки това, прекаленият прием на такъв вид добавки може да доведе до натрупване на мазнини в тялото. За да се изведе правилната доза протеини за даден човек, се умножава телесната му маса в килограми по 0,8.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
radeberger
преди 11 години

Не е ли теглото в килограми умножено по 2 до 2.5 грама ?

nqmaznacheniee
преди 11 години

Последното изречение е абсолютна глупост. За млад и спортуващ човек тези 0.8 гр протеин на килограм са доста малко.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия