Как предпочитате да тренирате - на гладно или след като хапнете?

2012-11-20 12:19:00
Как предпочитате да тренирате - на гладно или след като хапнете?
Снимка: Dreamstime

Голяма част от хората, които тренират сериозно, предпочитат да го правят сутрин на гладно, за да оптимизират горенето на мазнини и по този начин да се отърват по-бързо от излишните килограми. Според този мит цяла нощ тялото е изразходвало част от наличния гликоген и затова по-лесно гори мазнини рано сутринта. Това е факт, но не бива да се пропуска, че останалата част от деня ви ще окаже сериозно влияние на сутрешните ви тренировки.

 

 

Вие вече сте изгорили 500 калории, като 400 от тях са от мазнини, но какво правите след това. Продължавате ежедневието си напълно нормално, хапвате, отивате на училище, излизате навън. Да, но тялото ви е наясно, че отново ще има такава тренировка, затова прави всичко възможно да възвърне изгубените мазнини.

 

Тяхната загуба реално зависи от това дали сте изгорили повече калории, отколкото сте приели през последните няколко дни, седмици, дори месеци.

 

Ако решите първо да закусите и после да тренирате ще се получи следното – ще приемете около 500 калории за закуска, след това ще отидете и ще тренирате по-интензивно, защото имате повече енергия и ще изгорите горе-долу същото количество калории, но по-малко мазнини. Добрата новина е, че след това тялото ви ще продължава да гори заради метаболитния ефект от тренировката и ще имате по-малко апетит, съответно ще хапвате по-малко за обяд и за вечеря.

 

Освен, че тренировките на гладно не са нужни, те не са и подходящи за всеки. Повечето хора, които имат нужда да свалят няколко килограма, имат нестабилни нива на енергия и хормонален баланс, който рядко позволява да се тренира на празен стомах. Ако човек има добра физическа подготовка и е свикнал редовно да спортува, то може да опита тренировките на гладно и сам да прецени дали се чувства добре по време и след тях.

 

Статистиката сочи, че тези тренировки са по-подходящи за представителите на силния пол, защото дамите имат навика след края на тренировката да хапват нещо сладко, за да се възнаградят, а по този начин се губи идеята да се спортува на гладно.

 

Снимка: Dreamstime

 

Тренировките на гладно зависят, както от физическата подготовка на един човек, така и от диетата, която спазва. Ако хапвате основно храни с по-високо съдържание на въглехидрати, то определено ще ви е трудно да тренирате на празен стомах. Няма да имате такива проблеми, ако сте свикнали с диета с по-ниско съдържание на въглехидрати.

 

Вие сами трябва да прецените дали ще тренирате на гладно или първо ще закусите и след това ще започнете да спортувате. Всеки организъм е индивидуален, затова се следете и вземете решение кое е най-доброто за вас.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия