Как да изчистиш компютъра/лаптопа си

2015-10-31 15:01:00
Как да изчистиш компютъра/лаптопа си
Снимка: freedigitalphotos.net

Тийнейджърите днес обичат да правят всичко пред компютъра/лаптопа, но любимото им занимание е да се хранят и да пият пред него. Понякога обаче това не се оказва толкова добра идея, тъй като се случват някои аварии като изливане на кафе, вода или изпускане на храна. А после трябва да чистиш. Всъщност по компютъра/лаптопа полепват всякакви бактерии и не е нужно да чакаш да го изцапаш с нещо толкова видимо, за да го изчистиш. Освен това прахолякът влиза навсякъде и е необходимо да чистиш компютъра/лаптопа си поне веднъж на седмица. Ние ще ти дадем няколко съвета как да го направиш.

 

 

Как да почистиш клавиатурата? Тя е най-капризна и трудна за чистене, особено ако имаш навика да се храниш над нея. Под клавишите попадат всякакви трохички, разливат се сокове, кафета, вода и др. Колкото и да забърсваш, все пак остават лепкави след отдолу и някоя друга троха. Най-добре се заеми със сериозно почистване един ден, когато имаш време. Най-напред снимай клавиатурата, защото цялостното ѝ почистване изисква да свалиш всички клавиши, а после трябва някак да ги подредиш. След това леко я изтупай и обърни специално внимание на клавишите. Измий ги поотделно, след което ги постави върху кърпа и изчакай да изсъхнат. Ако пък тя не е толкова мръсна, прахосмукачката или мокрите кърпички за почистване на компютър/лаптоп ще свършат работа.

 

Мониторът. Най-важно е в почистващите средства, които използваш да няма амоняк, спирт или ацетон. Най-добре е да го забърсваш с мека салфетка/парцалче. Първо премахни праха със суха кърпа (по влажната прахолякът ще се залепи и после ще го разнесеш), а после с препарат.

 

Мишката. Нея няма нужда да я разглобяваш, тя може да се почисти и само отвън. Почисти копчетата и отдолу внимателно с мека влажна кърпа.

 

Компютърната кутия. Вътре отново влиза много прах, тъй че я чисти поне на 2-3 месеца. Можеш да издухваш праха със сешоар, включен само на студена струя обаче или сгъстен въздух. Друга опция е да обереш големите влакна от прах с прахосмукачката, но внимавай да не развалиш нещо. Ако пък не разбираш от компютърните компоненти, за най-сигурно се допитай до специалист и не се захващай с това да чистиш платките или вентилатора сам/а.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия