Как да запомняш новите имена бързо и лесно

2015-10-22 17:31:00
Как да запомняш новите имена бързо и лесно
Снимка: iStock

Колко пъти ти се е случвало да се запознаеш с някого и след 5 минути да не помниш името му? Има хора, които не могат лесно да помнят имена, а в същото време се сблъскват с непознати постоянно. Спокойно, има решение на този проблем. Съществува система, която ще ти помогне с лекота да запомняш нови имена и всякаква информация:

 

Запомни добре обстоятелствата – за да запомниш едно име по-лесно, е добре да запомниш обстоятелствата при запознанството. По този начин ще успееш да визуализираш обстоятелствата, фактите, темата на разговор и... името на човека.

 

 

Бъди позитивно настроен – опитай се да забравиш факта, че ти е трудно да помниш нови имена. Следващият път, когато се запознаеш с някого, се фокусирай върху човека, който ти подава ръка. Когато чуеш името му, веднага ги използвай. Можеш да кажеш следното: „Иване, радвам се да се запознаем. По какъв повод си на това събитие?“ или „Нина, приятно ми е. Често ли ходиш в този фитнес?“. Колкото повече въпроси задаваш, в които използваш името, толкова по-бързо ще го запомниш.

 

Запомни някакъв отличителен белег на човека – ще ти е много по-лесно да запомниш новото име, ако намериш някаква отличителна черта на човека, с когото си се запознал - гъста коса, красиви очи, дрезгав глас, голяма височина и т.н.

 

Слушай внимателно – повечето хора не запомнят нови имена, защото са прекалено заети да си кажат своето, без да чуят чуждото. Вместо да мислиш какво да кажеш и как да се представиш максимално добре, фокусирай се върху името, което ще чуеш.

 

Повтори името наум – ако не обичаш да говориш, особено с непознати, повтори новото име наум няколко пъти. Ако се запознаеш с още някого, повтаряй и новите имена наум, като си припомняш и старите. Хубаво е заедно с името да визуализираш и лицето на човека.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия