Приложение за оценяване на хора възмути мнозина още преди пускането му

2015-10-07 13:34:00
Приложение за оценяване на хора възмути мнозина още преди пускането му
Снимка: iStock

Ново приложение, което ще дава възможност на потребителите да оценяват други хора, предизвика противоречиви реакции още преди пускането му, предаде BBC.

 

Приложението, наречено Peeple, ще позволи на потребителите да присъждат рейтинги на хора, които познават, което силно напомня други приложения, чрез които се оценяват хотели и ресторанти, като Yelp например.

 

Приложението си навлече силни критики онлайн, като някои потребители го описват като „зловещо“ и „ужасяващо“. Създателите на Peeple пък казват, че ще преглеждат предварително оценките, за да няма злоупотреби с негативни рейтинги.

 

 

Въпреки това потребителите няма да могат да трият коментари, които са направени за тях. Нито пък ще имат възможност да премахнат профила си от сайта, след като веднъж е бил създаден.

 

Сред тези, които изразяват опасения, е преподавателят по право в Университета в Южна Англия Пол Бърнал. „Всъщност това е изключително зловещо“, коментира той пред BBC. „Това е идеалният инструмент за троловете“, допълва той.

 

Бърнал изразява и скептицизъм, че приложението ще може да провери дали потребителите познават човека, когото оценяват. „Как определяте дали някой познава някого?“, пита той. „Ако вземете приятелите във Facebook, хората познават ли наистина всичките си приятели във Facebook? Абсолютно не“, допълва той

 

Рецепта за юридически главоболия

 

Възможно е да възникнат и юридически затруднения, смята Стивън Хефър, партньор в адвокатската кантора Collyer-Bristow. „Мога да видя само много главоболия“, посочва той. „На мен ми изглежда като рецепта за юридическо бедствие“, заключава експертът.

 

Според Хефър приложението се различава от съществуващите социални мрежи по това, че специално окуражава потребителите да оценяват другите и че отрицателните коментари може да се окажат трудни за управление.

 

„Не могат да бъдат и съдия, и съдебно жури, нали?“, пита той. „Може и да имат някакви предпазни мерки, но няма да попречат на това някои хора да бъдат оклеветени и да понесат щети“, посочва още Хефър.

 

В сайта на Peeple се посочва, че отрицателните коментари ще се задържат за 48 часа, преди да бъдат публикувани, така че потребителят, за когото се отнасят, да може да ги види. Ако обаче той не се разбере с потребителя, направил коментара, в рамките на този период, оценката все пак ще стане активна.

 

Системата може да е проблем, ако някой се опита да тормози други хора през приложението, обяснява технологичният анализатор Натали Кейн. „На практика искате от жертвите да се изправят пред мъчителите си – това е труден разговор за всяка жертва“, казва тя.

 

„Естествен страх“

 

Съоснователят на Peeple Джулия Кордрей казва пред BBC: „При всяка нова идея има естествен страх. Когато хората са открили, че Земята е кръгла и се върти около Слънцето, са били объркани и притеснени.“

 

Кордрей разкрива, че приложението, което трябва да стартира през ноември, има 5 хил. потребители, които са се регистрирали за тестовия период, и получава по над 100 запитвания за достъп всеки час.

 

Тя посочва, че Peeple ще оценява независимо отрицателните коментари през 48-часовия период, за да провери дали не нарушават общите условия на сайта. Нарушения са обидни или унижаващи твърдения, сексуални намеци, расистки изказвания и реч на омраза.

 

„Не сме анонимни. Трябва да си най-малко на 21 години. Можеш да пишеш съобщение на някого само веднъж и ако не ти отговори, повече не можеш да му пишеш. Могат да се споделят положителните неща, които си казал за някого, или които някой е казал за теб чрез функциите за споделяне“, обяснява тя.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
magito82
преди 8 години

Приложението ще бъде ли достъпно за Google Play?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия