Осмо поколение Volkswagen Passat

2014-11-30 15:55:00
Осмо поколение Volkswagen Passat
Снимка: vw.com

Всички тест-драйв пилоти, поканени за проба на чисто новия Volkswagen Passat от осмо поколение, останали в известна степен изненадани от предложеното им от немското возило. Едва няколко дни след представянето му на Парижкия автосалон, големият автомобил от семейния клас е вече и в България.  Колата заблуждава, че не обещава много пъргавост и черти, необходими за типична градска кола, но габаритите й не бива да ви заблуждават. Откритията на тестовите пилоти, за маневреността и флексибилността на този дълъг автомобил в градската среда го потвърждават.

 

Да поговорим малко за палитрите, багрите и цветовете и да отделим няколко реда за дизайнерските решения. Не е изненада за никой, че когато става въпрос за него, от Фолксваген са особено чувствителни към всяка промяна. Затова и такива се случват само доколкото са пряко свързани с предшествашия модел и доколкото са негово естествено продължение. Макар новият Пасат да е изграден върху все по-широко използваната и сравнително нова платформа MQB (на която „лежат” Golf и други модели в концерна), дизайнерите са използвали традиционни елементи, правещи лесно разпознаваем силуета на автомобила.

 

 

И въпреки това, сме изправени пред един съвсем различен Пасат. Познат, и същевременно толкова нов. Не крещящ, но не и консервативен. Силно характерни са осезаемо по-широката муцуна, по-малките надвеси отпред и отзад. Няма начин да не се обърне внимание на новите предни и задни лед светлини, които напоследък станаха така модерни в премиум сегмента. Те са органично свързани чрез основната линия, минаваща през целия автомобил, дори в интериора – още една характерна напоследък черта в дизайна на марката.


Привлекателно е и оформянето на купето във версия комби. Доста по-малък е най-задния страничен прозорец, което прави комбито да изглежда по-компактно. Което всъщност не е само оптична илюзия – новият Пасат е по-къс от предшественика си, макар и само с 2 мм. От друга страна обаче, посредством по-дългото междуосие (със 79 мм), Пасат предлага повече място за пътници (+ 33 мм повече вътрешно пространство) и багаж (с 47 литра по-голям багажник). Място, облечено в лукс, комфорт, удобства и богат набор от допълнителни екстри.

 

С няколко думи за дизайна – Пасат е станал „по-тежък” – иска да покаже, че пътят му принадлежи и няма да отстъпи на когото и да било мястото си на него. Нещо повече – Пасат е готов да завзема нови територии, като не се свени да гледа напред и нагоре – към по-високия сегмент. Това вече не е просто семеен автомобил. Пасат е луксозният, голям, семеен автомобил.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия