Прогрес в работата на Google по отношение на контактните им лещи

2014-08-06 18:01:00
Прогрес в работата на Google по отношение на контактните им лещи
Снимка: socialbarrel.com

Преди месеци ви запознахме с поредния иновативен проект на Google. Той, както всички останали бе провокиран от определен доста нашумял или пък широко разпространен проблем. Същината му се изразяваше в специални контактни лещи, който да измерват нивата на кръвната захар чрез сълзите в окото, което на практика ги превръща в доста ценно оръжие в борбата срещу диабета.

 

 

Диабетът е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса, който стимулира клетките да абсорбират глюкозата и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия. Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта (хипергликемия), което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и други системи.

 

Доста голям, дори респектиращ, процент от хората днес страдат от заболяването. Много от тях обаче, сякаш не осъзнават сериозността му и не полагат необходимите грижи за себе си. Поради тази причина от Google са решили, че технологиите, съчетани с медицината са най-правилното решение, чрез което могат да се справят със стряскащата статистика, според която в световен мащаб 1 от 19 човека на планетата се бори с диабета.

 

Първоначално идеята на компанията бе да се имплантира чип в окото, но тъй като според редица проучвания, броят на хората, които биха се съгласили на подобна процедура е изключително малък, пък и от друга страна поставянето на чипа ще изисква доста средства, което допълнително ще намалее кръга от потребители, които ще се възползват от иновацията, компанията в крайна сметка реши, че най-оптималното решение е чипът да бъде поставен в контактна леща.

 

Контактната леща ще е изградена от два меки слоя, между които ще се намира малък безжичен чип и миниатюрен глюкозен сензор, който измерва нивата на глюкозата чрез човешките сълзи. Освен това в нея ще се включват и "неинвазивни сензори", микрочипове и друга миниатюрна електроника, която ще бъде вградена в контактните лещи, благодарение на експертите от Alcon.

 

Alcon е отдел за грижа за очите на една от най-добрите фармацевтични компании — Novartis. Включването на експертите в проекта недвусмислено показва, че Google имат сериозни намерения в най-скоро време да завършат проекта си и вече мислят за начини, чрез които той да достигне до крайния потребител, един, от които е именно Novartis.

 

Любопитна подробност е, че има развитие по отношение на лещите и откъм функционална гледна точка, тъй като според запознати, те ще бъдат полезни не само на болните от диабет, но и на всички, които имат някакви затруднения с виждането, като например късогледство и далекогледство.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия