Cortana — гласовият асистент на Windows Phone

2014-08-02 17:00:00
Cortana — гласовият асистент на Windows Phone
Снимка: bits.blogs.nytimes.com

С всеки изминал ден на пазара се появяват нови смартфони, които предлага невероятни технически характеристики и външен вид. Това, което обаче най-често остава определящи при избора на потребителите е операционната система и функционалността на устройството. Поради тази причина множество компании съсредоточават усилията си върху софтуера.

 

 

Преди дни ви запознахме с новия гласов асистент на Blackberry, сега е време да обърнем внимание и на този на Windows Phone. Той притежава мека казано странното име Cortana, но това далеч не означава, че е за подценяване. Екипът, застанал зад изработването му, определено е хвърлил доста усилия, чрез който се надява да успее да прати Cortana сред имената на Siri и Google Now.

 

Дебютът на изобретението на Microsoft бе с появата на новата версия на операционната им система, а именно Windows Phone 8.1. На какво всъщност представлява той. Една от най-интересните и добри особености на гласовия асистент може би е това, че той става все по-добър с времето, тъй като ви опознава по-добре и се учи от вас самия. Това е изключително голямо предимство, тъй като асистента запомня бързо вашите интереси и навици и ги интерпретира. Колкото повече го използвате, толкова по-точна информация, съобразена с вашите потребности и интереси ви предоставя той.

 

Относно другите му функции, до голяма степен те преповтарят тези на останалите асистенти, но това е неминуемо, с оглед на факта, че те са базови и съществуването на асистент, който не ги поддържа, е безсмислено. Сред тях попадат гласовото набиране, търсенето на определена информация и какво ли още не.

 

От Microsoft наблягат на напомнянията и колко добре се справя техния асистент с тях. Необходимо е само да зададете адреса си или локацията, до която искате да стигнете и спокойно може да кажете да Kortana да ви напомни дадено нещо, когато стигнете там. Друг вариант е напомняне преди разговор, като при този случай асистента ви напомня зададената от вас информация, в момента, когато набирате определеният номер.

 

Изключително полезно е и гласовото търсене, което може да използвате, когато сте навън и търсите ресторант за хапване. Необходимо е само да попитате къде се намира най-близкия ресторант и Cortana веднага ще го намери и ще ви посочи маршрута до него. Ако пък желаете не просто близък, а и добър ресторант може да попитате за ресторанти в града, при което асистента ще ви даде списък, в който заведенията са дори сортирани според потребителската оценка.

 

Ако сте любопитни около гласовия асистент на Microsoft, може да погледнете това видео, което дава бегла представа за функционалността и същността на Cortana:

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия