От какво е съставен цифровият фотоапарат? [част втора]

2014-07-09 17:30:00
От какво е съставен цифровият фотоапарат? [част втора]
Снимка: thinkstockphotos.com

За да правиш по-сполучливи снимки, важно е да си наясно с устройството на своя цифров фотоапарат. Фотографията не е само диафрагма, скорост, оптика на обектива, не само пиксели, матрици и карти памет или редактори на изображения. Фотографията е опит, изследване, наука и изкуство, преплетени в едно.

 

Окуляр /визьор/ и течнокристален дисплей. Визьорът позволява в момента на снимане да се види изображението и някои параметри на снимката и представлява неголямо прозорче. С негова помощ се уточнява композицията непосредствено преди снимане. 

 

Течнокристалният дисплей осигурява предварителен преглед на сцената преди заснемането и, както и последваш преглед и анализ на вече заснетия кадър относно правилната настройка на експозицията и фокуса. Освен това на екрана могат да се прегледат и заснетите по-рано снимки.

 

 

В цифровите фотоапарати екранът може да играе ролята и на окуляр. Вместо да се вдигне до окото, снимащият може да композира кадъра от всяко положение на фотоапарата, гледайки в реално време сцената в момента преди снимката.

 

Недостатък на дисплея е високото потребление на енергия от батерията на фотоапарата. Освен това, при ярко слънце, на открито е почти невъзможно да се разгледа снимка на дисплея.

 

Затвор. Затворът представлява сложен механизъм, точно управляващ продължителността на преминаване на светлината през обектива към светочувствителния елемент - филм или матрица, разположени на задната стена на тялото на фотоапарата.

 

Бутони за настройка на фотоапарата. Върху корпуса на фотоапарата има множество бутони и превключватели, чието предназначение е описано в ръководството за експлоатация.  Повечето от тях случат за подготовка за снимане и настройка на апарата и самото снимане.

 

Към тях спадат: определяне на режима на фокусиране, избор на баланс на белия цвят, подходящ за конкретното осветление и осигуряващ правилно цветопредаване, избор на режим на фотоапарата и т.н.

 

Светлочувствителна матрица. Матрицата се състои от милиони отделни светлочувствителни фотоелементи/пиксели. В тях на практика става преобразуването на светлината в електрическо напрежение.

 

Въпреки, че цифровите фотоапарати снимат цветно, техните датчици на изображението не възприемат цветовете. Те реагират само на относителната яркост на сцената. За ограничаване на спектъра на светлината, на който всеки от пикселите реагира се използват специални цветни светофилтри. По този начин всеки от датчиците може да регистрира само един от трите основни цвята (червен, зелен или син), които са нужни за определяне на окончателния цвят на пиксела.

 

Вградена светкавица. Вградената светкавица има в почти всички модели цифрови фотоапарати. Безусловно, това е удобно, защото светлината често не е достатъчна. От друга страна, вградените светкавици в някои модели не винаги се оказват практични. Отчасти това е свързано с липсата на контрол върху вградената светкавица, и тогава при оценката на осветеността се налага да се доверим напълно на електрониката на фотоапарата.

 

Носители на цифровата информация. В цифровия фотоапарат всяко изображение се записва на карта - носител на цифровата информация. В някакъв смисъл картата памет заменя филма, но има свои особености.

 

Захранване на цифровия фотоапарат. За източник на захранване в цифровите фотоапарати се използват най-често презареждаеми/акумулаторни батерии. Според размера се разделят на няколко тила. В цифровата снимачна техника се използват батерии тип ААА и АА или съществуват фирмени, конструктивно несъвместиви с фотоапаратите на други производители батерии.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия