Избор на фотоапарат за макрофотография

2014-06-20 12:01:00
Избор на фотоапарат за макрофотография
Снимка: freedigitalphotos.net

Макрофотографията е все по-достъпно и по-достъпно хоби. Всеки, който се увлича по изкуство и има развит усет към композиция и цветове може да се занимава с макрофотография. Сложното настъпва когато трябва да се спрете на подходящ апарат. В стремежа си да си купите най-доброто за спестените пари, често може да сте нерешителни. Ще се опитаме да огледаме типовете апарати от всички страни – с предимства и недостатъци, така че да направите най-правилния избор.

 

Еднообективен огледално-рефлексен филмов апарат (SLR). Ако не гледаме излишно големите средноформатни камери, той до последно остава най-добрия вариант за снимане на макро. Достойнствата му са: филмът, който все още предлага по-висока разделителна способност и по-висока динамика от равностойната или близка по-стойност цифрова техника. Пълноразмерният кадър (24х36 мм) позволява да се постигне по-висока резолюция и цветопредаване. Великолепните фокусировъчни екрани на лентовите камери позволяват да се работи точно и комфортно - това винаги е актуално, отчитайки безполезността на автофокусът при макрофотографията.

 

Ако се отчете обаче, че сложността на фокусиране и търсенето на успешен кадър изискват дублиране, респективно повече заснети кадри, снимането с лентов фотоапарат се превръща в скъпо удоволствие.

 

 

Цифров огледално-рефлексен фотоапарат (DSLR). Той догонва стремително по качество лентовите фотоапарати. Днес недостижима за него остава динамиката на изображението, като и тази бариера е готова да падне. С разработването на новите технологии, динамиката на цифровите камери се увеличава. Освен това динамиката на изображението може да се увеличи изкуствено - като се заснемат кадри с различна експозиция и се обединят в програма за обработка на изображения.

 

Голямо преимущество на цифровите камери е това, че снимките са безплатни - налага се да се купи само флаш памет, чийто цени от ден на ден са все по-ниски. Това отчасти компенсира един недостатък на цифровите фотоапарати - тъмен малък визьор, фокусирането с който е сложна задача дори при добра светлина. Елементарно решение - снимайте по 5, 10 дубъла ако кадарът си заслужава и изберете най-добрия от тях.

 

Цифров компактен фотоапарат. Постепенно, с подобряването на качеството на матриците и системата на автофокус стана възможно използването на сапунерките в макрофотографията. Основният недостатък - че единствения начин на фокусиране е автоматичният се компенсира от голямата дълбочина на респонс. Това позволява да се справим с основния проблем на автофокуса - фокусиране по най-близката точка. Често дълбочината на респонс при компактните фотоапарати е прекомерна и отделянето на обекта от фона става проблем, при което се налага доближаване на фотоапарата съвсем близо до обекта. Все пак е по-лесно насекомото да се убеди да позира от разстояние 20см, отколкото от 3-4см.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия