Сгъваемото електрическо колело

2014-06-22 11:02:00
Сгъваемото електрическо колело
Снимка: freedigitalphotos.net

Велоалеите са хит из цяла Европа, а от няколко години и в България. В София се обособиха алеи за велосипедисти, които възбудиха небивал интерес, както в запалените колоездачи, така и в гражданите, които възприеха асфалтовите настилки като импулс на привличане към велосипеда.

 

Веломанията продължава да набира скорост, като същевременно не спира да се развива. Появиха се електрически колела, които макар и все още доста скъпи, са харесвани и желани от много жители в градовете. Фурор предизвика и сгъваемо електрическо колело, тежащо едва 7.5кг. Нарича се Bike Intermodal и скоро се очаква да превземе европейски­те велоалеи и успешно да конкурира градския транспорт.

 

 

Изключително иновативните дизайн и произ­водство на този велосипед отварят врата за ново поколение сгъ­ваеми колела. Да използваме автомобилите по-малко и да направим нашите градове по-екологично чисти.

 

Малко неща могат да се сравнят с удо­волствието от карането на колело. Ве­лосипедът е и много практично сред­ство за придвижване. В натоварената градска среда обаче, където пътува­щите често се налага да пресичат це­лия град, карането на велосипед може да се окаже по-сложно. Зачестяват и кражбите на велосипеди. Сгъваемите велосипеди се оказват значим фактор за подпомагане на градската мобил­ност – те лесно се комбинират с пъту­ване с кола или с градски транспорт. Спонсорираният от ЕС проект Bike Intermodal разработи нов прототип на сгъваем велосипед, който тежи 7.5кг и може да се носи в куфарче с размери 50см х 40см х 15см.

 

Според Алессандро Белли от Tecnologie Urbane е категоричен - В Bike Intermodal комбинирахме най- добрите дизайнерски и производстве­ни практики; използвахме най-мо­дерните материали, за да произведем свръхкомпактен, максимално лек и красив велосипед, идеален за нужди­те на градския живот. Надяваме се, че Bike Intermodal ще спечели на своя страна не само запалените велофено­ве, но че ще насърчи и досегашните скептици да яхнат велосипеда, и да почувстват свободата на придвижва­нето с колело."

 

Около 135млн. сгъваеми велосипе­ди се произвеждат всяка година, кое­то представлява средно 2% от пазара на колела. Bike Intermodal се движи от типичната за велосипеди верига на доставки към един нов модел на предлагане, вдъхновен от автомобил­ната промишленост. „Ние подсилих­ме здравината на колелото, като ми­нимизирахме частите и използвахме най-устойчивите и най-леки материа­ли, като магнезий например. Всяка отделна част е тествана. Фокусът е върху контрола на качест­вото и екологичната целесъобразност," под­чертава г-н Белли.

 

Рамката на „интермодалния велоси­пед" се изработва от лят алуминий или магнезиий и ветроходни кабели. Тя се сгъва и разгъва като авиационен колесник. Специален двигател повишава мобилността, без да доба­вя прекомерно тегло. Дори с мотора, велосипедът тежи почти два пъти по-малко от обикновен сгъваем велоси­пед без електрически двигател и заема около 1/5 от пространството.

Велоалеите са хит из цяла Европа, а от няколко години и в България. В София се обособиха алеи за велосипедисти, които възбудиха небивал интерес, както в запалените колоездачи, така и в гражданите, които възприеха асфалтовите настилки като импулс на привличане към велосипеда.

 

Веломанията продължава да набира скорост, като същевременно не спира да се развива. Появиха се електрически колела, които макар и все още и доста скъпи, са харесвани и желани от много жители в градовете. Фурор предизвика и сгъваемо, електрическо колело, тежащо едва 7.5кг. Нарича се Bike Intermodal и скоро се очаква да превземе европейски­те велоалеи и успешно да конкурира градския транспорт.  

 

Супер иновативните дизайн и произ­водствен процес на този велосипед отварят врата за ново поколение сгъ­ваеми колела. Да използваме автомобилите по-малко и да направим нашите градове по-екологично чисти.  

Малко неща могат да се сравнят с удо­волствието от карането на колело. Ве­лосипедът е и много практично сред­ство за придвижване. В натоварената градска среда обаче, където пътува­щите често се налага да пресичат це­лия град, карането на велосипед може да се окаже по-сложно. Зачестяват и кражбите на велосипеди. Сгъваемите велосипеди се оказват значим фактор за подпомагане на градската мобил­ност – те лесно се комбинират с пъту­ване с кола или с градски транспорт. Спонсорираният от ЕС проект Bike Intermodal разработи нов прототип на сгъваем велосипед, който тежи 7.5 кг. и може да се носи в куфарче с размери 50см. х 40 см. х 15 см. Сгънат велосипе­дът Bike Intermodal заема съвсем мал­ко място, лесно може да се съхранява, транспортира или просто да стои в ъгъла на ресторанта, бара или киното. Частите му се рециклират 100%, което значи че велосипедът има пълен еко­логичен жизнен цикъл: от производ­ството до употребата и рециклиране­то.  

Според Алессандро Белли от Tecnologie Urbane, ключов партньор на проекта и основател на start-up компанията, „в Bike Intermodal комбинирахме най- добрите дизайнерски и производстве­ни практики; използвахме най-мо­дерните материали, за да произведем свръхкомпактен, максимално лек и красив велосипед, идеален за нужди­те на градския живот. Надяваме се, че Bike Intermodal ще спечели на своя страна не само запалените велофено­ве, но че ще насърчи и досегашните скептици да яхнат велосипеда, и да почувстват свободата на придвижва­нето с колело.”  

Революция в дизайна на сгъваеми ве­лосипеди  

Около 135 млн. сгъваеми велосипе­ди се произвеждат всяка година, кое­то представлява средно 2% от пазара на колела. Bike Intermodal се движи от типичната за велосипеди верига на доставки към един нов модел на предлагане, вдъхновен от автомобил­ната промишленост. „Ние подсилих­ме здравината на колелото, като ми­нимизирахме частите и използвахме най-устойчивите и най-леки материа­ли, като магнезий например. Всяка от­делна част е тествана и рециклируема. Фокусът е върху контрола на качест­вото, жизненият цикъл на продукта и екологичната целесъобразност,” под­чертава г-н Белли.  

Рамката на „интермодалния велоси­пед” се изработва от лят алуминий или магнезиий и ветроходни кабели. Тя се сгъва и разгъва като авиационен колесник. Пилотният модел използ­ва и графен, който укрепва и олеко­тява рамката още повече. Специален двигател, разработен от партньора на проекта Maxon Motor (BRAUN family), повишава мобилността, без да доба­вя прекомерно тегло. Дори с мотора, велосипедът тежи почти два пъти по-малко от обикновен сгъваем велоси­пед без електрически двигател и заема около 1/5 от пространството.

 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия