Създадоха очила, които връщат зрението

2014-06-20 15:43:00
Създадоха очила, които връщат зрението
Снимка: thinkstockphotos.com

Преди няколко дни в Оксфордския университет започнаха изпитания на нов вид очила, които връщат зрението. В тях има камера, която записва това, което се намира пред човека. След това изображението се прави черно-бяло за по-лесно разпознаване на обектите. Очилата позволяват човек да различи изражението на лицето, съобщи в. „Daily Telegraph”.

 

 

70-годишната Лин Оливър е сред първите изпробвали очилата. Жената е била диагностицирана в ранните си младежки години с пигментен ретинит, което довело до нейното почти 100%-ово ослепяване. Очилата са ѝ изключително удобни, тя вече е възвърнала част от зрението си и може да следи кучето си водач. За съжаление те не са способни да върнат напълно зрението на човек, но помагат на хората, които ги използват, да научат повече за околната среда. Подходящи са и за хора с кокоша слепота, защото работят и при недостатъчна светлина.

 

В момента учените правят всичко възможно да усъвършенстват очилата и да вкарат отделни функции за разпознавате на лица, обекти и текстове.

 

Предстои очилата да бъдат изпробвани от още 30 души. Специалистите имат намерение очилата да бъдат удобни - да не се различават от обикновените и да не тежат повече от един GSM.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия