Какви компютърни вируси познаваш?

2014-05-03 13:00:00
Какви компютърни вируси познаваш?
Снимка: freedigitalphotos.net

Крайпътният камък в компютърната защита са анти-висрусните програми. Какво представляват те, колко вида са, срещу какво се борят и правилно ли е да се назовават с това общо наименование? Ще отговорим на всички тези въпроси.

 

В началото бе анти-вирусната програма. Преди повече от 20 години е създаден първият компютърен вирус. Българите сме най-добри и в компютърните вируси. В края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век, Ню Йорк Таймс пише, че от 300 засечени в обращение тогава компютърни вируси, 90 са с произход от България. В тези години компютърните технологии устремено навлизали във военната индустрия в САЩ. В Пентагона разполагали с 400 000 компютъра.

 

Всички те били подложени на опустошителни атаки от българските компютърни вируси. Съветските лидери били признали превъзходството на българските програмисти и натоварили най-добрите от тях със създаването на цифрови кодове, които да сриват системите за управления на база данни на запад от „Желязната завеса”.

 

Нека класифицираме компютърните заплахи. Първи са компютърните вируси. Това са програми, които сами се копират и прикачат към съществуващи и работещи в градивен аспект програми. Веднъж прикрепил се към .exe-файл, вирусът може да спре правилната работа на програмата и дори да я унищожи.

 

 

На второ място са троянските коне. Това са компютърни кодове, които се прикрепват към .exe на инсталационния файл от някоя програма и след инсталирането й атакуват компютъра, на който тя е разгърната. Програмата носител е напълно работеща и полезна, но хакерите я използват за прикритие на вируса, а след навлизането му във вашата база данни, действието му става пагубно за информацията на компютъра. Названието на вируса идва от древногръцкия мит за троянския кон, който бил използван за проникване на противникови войници отвъд защитните стени на Троя.

 

Червеите спадат към третата класификация на вирусите. Това са вредители за компютъра, които се предават по локалните мрежи или интернет. Веднъж попаднали в компютъра, те предизвикват огромен и постоянен свръх-трансфер на данни, който бави работата на мрежата и възпрепятства цялостната дейност на свързаните в нея изчислителни машини. За разлика от от обикновения компютърен вирус, червеите нямат нужда от програма, към която да се закачат. Те могат да съществуват напълно самостоятелно.

 

Spyware са вируси, чието предназначение е да крадат ценна и конфиденциална информация. Както подсказва и името им – те шпионират набелязани компютри и целят предаването на важна информация от тях на трети лица. Тези компютърни кодове крадат пароли, номера на кредитни карти, банкови сметки или лични данни на потребителите.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия